StoryEditor
SplitKNJIGA GOSTIJU

Alijana Vukšić puca od ponosa: Split ima devet najboljih mjeseci u turističkom prometu svih vremena, a turisti još dolaze! Top 1 gosti su nam Amerikanci i u našem gradu se najduže zadržavaju

9. listopada 2019. - 22:45
alijana nova

Split iza sebe ima devet najboljih mjeseci u turističkom prometu ikada. Javlja nam to mr.sc. Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, navodeći da je Split u tom periodu posjetilo 837.125 tisuća gostiju sa gotovo 2,5 milijuna turističkih noćenja.

Rezultat je to kojim je Split lanjsku najbolju turističku godinu nadmašio za cijelih 8 posto u broju posjeta gostiju, a broj njihovih noćenja veći je za 9 posto od lanjskoga.

Split je, navodi se u priopćenju iz TZ-a, tako u prvih devet mjeseci ove godine za mjesto svojeg odmora odabralo čak 67 tisuća gostiju više nego lani. Takvom uspješnom rezultatu doprinio je i odličan turistički rujan u kojemu je Split posjetilo 120.584 gosta koji su zabilježili 337.868 noćenja, čime je grad Split u rujnu posjetilo 4 posto više gostiju koji su ostvarili 5 posto više noćenja.

- Turistički promet Splita u prvih devet ovogodišnjih mjeseci razlikuje se od svih ostalih u Hrvatskoj i po tome što je Split jedini grad kojemu su Amerikanci tijekom cijele godine na prvom mjestu po broju posjeta -ponosna je direktorica TZ-a Split.

Tako ih je samo u rujnu stiglo gotovo 18 tisuća, dok je ukupno ove godine Split ugostio tek nešto malo manje od 100 tisuća turista iz SAD-a, kojima je Split neizostavno mjesto kod dolaska u Hrvatsku.

- Radi se o potrošačima koji po posljednjim istraživanjima troše oko 160 eura dnevno na putovanju kod nas, odsjedaju u skupljem smještaju, a u Splitu se zadržavaju duže nego drugdje.

Poznato je, naime, da Amerikanci na svojim putovanjima u Europi u pojedinoj destinaciji ostaju tek jednu noć, dok su u Splitu u dosadašnjem dijelu godine bili 2,4 noći u prosjeku- istiće Vukšić.

Više od tri dana se u Splitu zadržavaju gosti iz Velike Britanije koji su na drugom mjestu po brojnosti i do sada ih je bilo oko 90 tisuća koji su imali oko 300 tisuća noćenja u Splitu. Po dosadašnjem turističkom prometu u Splitu slijede Francuzi, Nijemci pa Australci, te Španjolci i Talijani.

- Na početku listopada, rezervacije dolazaka i još uvijek puni avio-letovi prema splitskoj zračnoj luci iz više od stotinu europskih odredišta, potvrđuju da je Split jednako zanimljiv u svim godišnjim dobima, a gosti koji stižu idućih dana moći će uživati u brojnim zabavnim, kulturnim  i sportskim manifestacijama- dodaje Vukšić.

Napominje da je turistima naročito zanimljiv Split Gourmet Expo– gastroizložba splitskih restorana, konoba i hotela na splitskoj Rivi, ali u pripremi su još neke manifestacije.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 04:17