StoryEditor
SplitGRAĐANI SLUČAJNO SAZNALI!?

Alarm u elitnom splitskom kvartu: stanar preminuo od legionarske bolesti! Bakterije 'plivaju' u cijevima dvije zgrade sa 65 stanova, čekaju se i nalazi iz Zagreba

4. listopada 2019. - 00:08
slikica1

U dvije stambeno-poslovne zgrade kompleksa "Lazarica 2", smještene zapadno od KBC-a na Firulama, u vodi se pojavila bakterija legionela! Tu informaciju dojavili su nam uznemireni stanari tih objekata s ukupno 65 stanova, kojima su u portunima postavljene obavijesti da im u vodovodnim cijevima "pliva" legionela i da zbog toga ne smiju piti vodu. Obavijesti su postavljene u ulazima obiju zgrada "donje Lazarice" u Spinčićevoj ulici.

Kako su stanovnici "bijelih zgrada" preko puta najveće dalmatinske bolnice uopće spoznali da im se u vodovodnim cijevima pojavila opasna bakterija? Slučajno, a kako bi inače u našim uobičajenim okvirima...

- Moram reći da mi iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nismo postavili te obavijesti po predvorjima zgrada, već je to vrlo vjerojatno uradio netko od stanara. Kako se otkrilo postojanje legionele na toj lokaciji? Prije otprilike mjesec dana preminuo je jedan od stanovnika tih zgrada. Kako se pokazalo, čovjek je preminuo od posljedica srčanog udara, ali su njegovi nalazi utvrdili i da je bolovao od upale pluća koju je uzrokovala bakterija legionela - potvrdila je za naš list dr. Vesna Barišić, epidemiologinja s "Higijenskog".

Taj događaj je, potpuno očekivano, uzbunio stanare "donje Lazarice" i alarmirao djelatnike županijske javnozdravstvene institucije da se moraju obaviti uzorkovanja vode iz internog opskrbnog sustava spomenutih objekata.

- Napravili smo sva uzorkovanja koja su bila potrebna u ovoj situaciji. Posljednje je obavljeno 27. rujna i sada čekamo odgovore iz zagrebačkog Referentnog centra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Inače, moram reći, a sve u svrhu smanjivanja moguće "histerije" u javnosti, da je bakterija legionela normalan stanovnik vode. Čovjek, odnosno konzument vode nikada se ne zarazi legionelom kada pije vodu u kojoj je prisutna spomenuta bakterija, nego se zarazi udisanjem aerosola, odnosno njezinim rasprskavanjem, jer je tada povećano prisustvo legionele - naglasila je dr. Barišić.

S "Higijenskog" su kontaktirali i Nardija Nardellija, predstavnika koji zastupa većinu stanara obiju zgrada na Firulama u kojima se pojavila legionela, a on je u sve portune postavio obavijesti o pojavi legionele u vodoopskrbnom sustavu.

- S obzirom na nalaz vode koji smo dobili, konzultirali smo i zatražili mišljenje i iz Referentnog centra HZJZ-a u Zagrebu i čekamo njihov odgovor. To je standardna procedura koju uvijek ispoštujemo kada se, bilo u hladnoj ili toploj vodi pronađe veća količina legionele - dodala je naša sugovornica.

Zanimalo nas je kako će se riješiti ovaj problem?

- Kada je u pitanju povećano prisustvo legionele u cijevima, onda se problem rješava podizanjem temperature u vodovodnom sustavu i ispiranjem cijevi. Prilikom tih ispiranja voda mora isteći, a radi se o vrućoj vodi s temperaturom od 70 i više stupnjeva.

No, problem se može pojaviti jer je u pitanju stambena zgrada u kojoj 24 sata dnevno žive i posluju ljudi, pa se na toj vreloj vodi netko može opeći. Kada su primjerice u pitanju hoteli, onda je postupak puno lakši, jer se ispiru "prazne sobe" ili se postupak obavlja tijekom noći. Zbog svega toga tražili smo mišljenje iz Zagreba i čim ga dobijemo znat ćemo što i kako napraviti.

Stanovnici mogu piti vodu, jer ta legionela nije u cjevovodima prisutna od jučer, a mi standardno uzorkujemo vodu i kontinuirano je kontroliramo na prisustvo legionele - zaključila je dr. Vesna Barišić.

Legionela je opasna za osobe narušenog imuniteta

Legionela je bakterija koja se prirodno nalazi u vodi, a za ljudsko zdravlje postaje opasna kad uđe u sustave za ljudsku potrošnju, što je najčešće posljedica oštećenja vodovodnih cijevi, ulijevanja površinskih voda ili neispravnog spoja vode.

- Dok u prirodnom okolišu legionela ne raste intenzivno, u sustavima koje je izgradio čovjek njezino se visoko umnožavanje može javiti kad visoka temperatura vode eliminira "konkurentske" mikrobe, te kada stagnacija vode omogući da se taloženjem organske tvari stvori zona u kojoj se ta bakterija razmnožava. Infekcija se prenosi raspršivanjem vode prilikom tuširanja i pranja na slavinama, preko ovlaživača zraka te aerosolom koji se stvara iznad bazena.

Bolesti izazvane bakterijama legionele mogu kod osoba narušenog imuniteta, starijih građana te oboljelih od neke druge plućne bolesti izazvati ozbiljnu plućnu infekciju, ali mogu biti i blagog oblika koji nalikuje gripi - navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nema epidemije

Zanimalo nas je postoji li opasnost od pojave epidemije legionelom?

- Apsolutno nema nikakve opasnosti od epidemije i ljudi mogu nastaviti najnormalnije živjeti i koristiti se vodom. Da bi čovjek obolio od ove bolesti mora biti izložen aerosolu u kojemu se nalazi povećan broj kolonija legionele i mora biti lošeg imuniteta. Pritom ne mislim na ljude koji su preboljeli virozu ili gripu, već na one koji boluju od karcinoma ili sličnih teških bolesti - rekla nam je dr. Barišić.

 

item - id = 626335
related id = 0 -> 1127476
related id = 1 -> 1127424
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 17:25