StoryEditor
SplitKRUŽNA EKOLOGIJA

Aktivist Marko Ban: Dijeljenje jednokratnih plastičnih vrećica za plastiku i papir po kotarevima nije ekološki. ‘Čistoća‘: Mogu se koristiti više puta

Piše Helena Lovrić
29. listopada 2020. - 13:31
Marko BanDuje Klarić/Cropix

Sa ciljem smanjenja količine miješanog komunalnog otpada ″Čistoća″ nastavlja s akcijom isporuke vrećica za odvajanje papira i plastike u gradskim kotarevima Bačvice, Lovret i Pujanke kojima je stiglo po 1000 žutih vrećica za plastičnu ambalažu i 1000 plavih vrećica za papir.

Vrećice su namijenjene za odvajanje otpada u kućanstvu, a građani navedene vrećice trebaju odložiti u plavi ili žuti kontejner na najbližem zelenom otoku, kad se napune papirom ili plastikom  - poručuju iz ove komunalne tvrtke.

image
Jakov Prkić/Cropix

Dodaju kako akciju namjeravaju provoditi i u preostalim kotarevima od kojih mnogi imaju zalihe vrećica od ranije.

Dok dobar dio građana akciju pozdravlja, a oni 'ljeniji' će reći da je njima, zbog veličine vrećice koju mogu puniti kroz duži period samo odvajanje olakšano, no zeleni aktivist Marko Ban, voditelji inicijative "Zeleni koraci", drugačijeg je mišljenja.

- Rijetko kritiziram "Čistoću" i podupirem njihove napore. Primjerice, i sam sam od njih nedavno preuzeo vrtni komposter. Tu rade dobar posao, motiviraju ljude na kućno i vrtno kompostiranje, ali odaziv je slab.

S druge strane, glede podjele plastičnih vrećica za odvajanje otpada po kotarevima, pozivam ih da samo uključe zdrav razum. To je ekološki loša odluka koja šalje nespretnu poruku.

Ovako vi postajete veći zagađivači planeta - poručio je Ban i upozorio na problem jednokratne upotrebe plastike:

Ovo rješenje nema veze s ekologijom jer se samo proizvode nove jednokratne vrećice dok se trenutno kod odvajanja koriste obične vrećice koje su korištene barem dva, tri puta.

image
ČISTOĆA SPLIT

Plastika se teško reciklira, predugo zadržava na planeti i šteti atmosferi, a u ovom sistemu prikupljanja otpada nema potrebe za tim. Nije teško primjetiti osobu koja ide reciklirati.

Ona većinom sa sobom nosi nekoliko punih ružnih vrećica. Osobno nosim i po četiri korištene vrećice i to funckionira i bez ovih označivača.

Ban nam je pojasnio kaštelanski sistem odvajanja za kojeg smatra da nije idealan, ali je barem operativno smislen.

″Zeleno i modro″, komunalna tvrtka iz Kaštela, u kojima je samo prikupljanje lakše nego u Splitu, jer se uglavnom radi o privatnim kućama, mješoviti otpad skuplja dva puta tjedno, a jednom tjedno plastiku ili papir.

- U tom slučaju operativa je u redu jer komunalci mogu uočiti vrećicu i odvojiti je u pripadajući otpad. Nije idealno, ali je barem u redu.

Moja sugestija ″Čistoći″ je da sačuvaju te vrećice za nešto korisnije, ako primjerice budu imali sistem sličan kaštelanskom ili ako ih imaju previše, nek' se dogovore s tvrtkom ″Zeleno i modro″ i proslijede ih njima.

Povrh toga, ljudi u ovoj situaciji s korona virusom moraju osobno doći u kotar. Zbog svih tih razloga po meni je ovo potpuno nepotrebna inicijativa.

Andrija Čaljkušić, voditelj operative ″Čistoće″ kaže kako je poželjno da se i ova podijeljena vrećica isprazni i ponovo koristi, te da u slučaju da se papir ili plastika ostavi unutar kontejnera, tvrtka "Eko komunalije", čisti i dalje odvaja svakodnevno pristigli otpad.

Čaljkušić je spomenuo kako u ovoj gradskoj tvrtki nastavljaju s povećanjem broja kontejnera i da jedino tako mogu doći do željenih postotaka odvajanja otpada u kućanstvu.

Evo gdje preuzeti vrećice...

 

Iz ″Čistoće″ su građanima Bačvica, Lovreta i Pujanki ostavili i kontakte na koje se mogu javiti:

GK Bačvice, tel. 021 682 502, Viška 7, email: ankica.mikulic@split.hr

GK Lovret, tel. 021 310 379, Gundulićeva 11, email: slavica.tomas@split.hr

GK Pujanke, tel. 021 310 371, Tijardovićeva 10, email: ana.perkusic@split.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 22:31