StoryEditor
SplitRAVNO DO DNA

Ako želite dijete naučiti kako se ne bi smjelo ponašati, odvedite ga na Sućidar. Lekciju će dobro zapamtiti, ali teže će ići s objašnjenjem zašto Split u 21. stoljeću nema deponij građevinskog otpada

Piše Gabrijela Radanović
16. listopada 2019. - 22:59
Otpad na Sućidru u Novakovoj ulici

Jesmo li dotakli dno? Ako je suditi po fotografijama ulica na Sućidru, brojni će potvrdno odgovorili na to pitanje.

Bojimo se pitati može li gore od ovoga, budući da nas naši sugrađani uvijek iznova iznenade, a pogotovo kada je u pitanju bacanje vlastitog otpada kojeg sve češće samo odlože pokraj kontejnera, na parkiralištu, pločniku....

Na adresu naše redakcije ogorčeni građani svakodnevno šalju fotografije nereda na gradskim ulicama, a u razmaku od samo jednog dana, dvoje stanovnika Sućidra zabilježili su nevjerojatne primjere nereda na  ulicama, kojim se jasno prikazuje stanje svijesti njihovih susjeda.

U slučaju da želite dijete poučiti kako se ne bi smjelo ponašati, idealni primjeri vas čekaju pokraj kontejnera iznad ambulante na Sućidru te u Novakovoj ulici. Sigurno će dijete na prvi pogled, bez dodatnih pojašnjenja razumjeti da su takve slike nedopustive.

U pojedinim državama s kojima se rado uspoređujemo, ovakav prizor je nedopustiv i strogo kažnjiv, a kod pojedinih Splićana sasvim uobičajen i normalan.

Više puta smo ponovili, a jednostavnim pretraživanjem internetske tražilice sugrađani mogu saznati da glomazni otpad “Čistoća” odvozi prema rasporedu po gradskim kotarevima, a svaki gradski kotar ima jedan dan u mjesecu kada se glomazni otpad odvozi besplatno.

Prethodno se potrebno javiti u svoj gradski kotar i najaviti potrebu odvoza, te dogovoriti točnu lokaciju, a “Čistoća” na dan odvoza dolazi na dogovorenu adresu i odvozi prethodno pripremljeni otpad.

Nažalost, što se tiče primjera u Novakovoj ulici, riječ je o građevinskom otpadu za kojeg ne postoji niti jedno odlagalište na području cijele Splitsko-dalmatinske županije, što bi u pojedinim državama s kojima se uspoređujemo, bilo dovoljno za ostavku svih odgovornih dužnosnika, ali ne i u Hrvatskoj.

#SMEĆE#SUĆIDAR# SPLIT#DEPONIJ GRAĐEVINSKOG OTPADA# ŠKOVACE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 23:12