StoryEditor
Splitpuni banci

Ako niste od bakalara, požurite na splitsku Peškariju! Danas se traže samo dobri bokuni, sitna riba nikog ne zanima...

Piše Nikolina Lulić
24. prosinca 2019. - 11:54
ribarnica_peskarija3-231219
rgx time: 1.2874603271484E-5

Na Badnjak se u Dalmaciji tradicionalno priprema bakalar, ali nije svima ta riba iz Sjevernog mora po guštu, pa se onda treba opskrbiti nekom drugom morskom delicijom.

Zato je dio naših sugrađana odlučio dan ranije obići Peškariju u potrazi za nekim dobrim bokunom. I nije da ih nije bilo! Gotovo da smo naletjeli na više primjeraka oboritih kapitalaca nego sitne ribe, povoljnije za domaće takujine. Pagari, zubaci, divlji lubini, tuna... sve se to nastanilo u kašetama i čekalo svojih pet minuta na nečijim gradelama.

Činjenica je da se kilogram takve ribe prodavao po cijeni koja se kretala od 180 do 200 kuna, kao, doduše, i veliki škampi, ali kažu nam prodavači da i ona nađe kupca. Naravno, za nešto manje lubine i komarče iz uzgoja platit ćete između 60 i 80 kuna.

Priznajemo da nas jučerašnja ponuda i nije nešto oduševila. Našli smo na nekoliko banaka i sipu koja se nudila 120 kuna za kilogram, pa tunu na fete po 140 kuna, bilo je i pasa od 60 do 80 kuna, lignjuna i lice po 30...

- Dođi sutra, pa ćeš vidit svega! Sitnu ribu niko neće kupovat, nego samo mekušce - sipe, lignje i hobotnice ako bude. Dobro će ić i škampi i kozice, to svit često kupuje na Badnjak - složno nam je poručio trio - Saša zvani Jimmy, Nada i Željka.

Bilo je i nešto grdobine po 50 kuna, trlja iz koće po 80, kao i palamide koja se prodavala po 60 kuna rezana na fete, dok se u komadu za nju tražilo 50 kuna. Svakako, ako niste od bakalara, danas je dan od peškarije.

#PEšKARIJA#SPLIT

Izdvojeno