StoryEditor
Split'djeluj sada'

Akcija na Prokurativama: pregledajte madeže za zdrav život pod suncem; Splitski gradonačelnik ima poruku za građane

Piše Nikolina Lulić, Katarina Marić Banje
15. lipnja 2019. - 12:28

Na Prokurativama se danas (subota) održava javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom "Djeluj sada!" od 9 do 13 te od 16.30 do 20.30. Akciju organizira Grad Split, Crveni križ – Gradskog društva Split, te udruga "Zdravi pod suncem" u suradnji s Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH.

Preglede obavljaju eminentni liječnici i sestre s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split. Uz preglede, građani će moći dobiti i vrijedne savjete s područja dermatologije i onkologije, posebno o načinima prevencije tumora kože.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio je s jučerašnje konferencije za novinare koja se održala baš na Prokurativama poseban apel građanima da dođu na ovaj gradski trg i učine nešto dobro za sebe.

- Ljeto nam je stiglo, sunce je upeklo, djeci završava škola i vesele se morskim radostima. Pravo je vrijeme da njih i nas zaštitimo, da promičemo i potičemo zdrav život pod suncem i podižemo svijest o tome kako se odnositi prema vlastitom zdravlju i životu! - kazao je uz zahvalu Gradu Zagrebu, idejnom začetniku ovog projekta, što je spremno odgovorio na splitski poziv.

Gradonačelnika smo "uhvatili" i danas na samoj akciji, s koje je uputio i izraze zahvalnosti "Slobodnoj Dalmaciji".

Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice istaknula je važnost podrške lokalne zajednice na ovakvim akcijama koje se intenzivno provode upravo na priobalju i na otocima, gdje je velik broj sunčanih dana, a ljudima nisu dostupni dermatolozi.

pozorila je da, osim prirodnih, postoje i rizici izlaganju umjetnim izvorima sunca:

- Akcija je usmjerena na edukaciju i prevenciju. Pohvalne su edukacije u vrtićima koje provode kolege iz KBC-a Split - kazala je.
Primarijus Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem" podsjetila je na poražavajuću statistiku i izniman porast oboljelih od melanoma posljednjih godina, što ukazuje na pojačanu potrebu za preventivnim i edukativnim djelovanjem. 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:17