StoryEditorOCM
Splitpedala

Aj ća. Ugostitelji s Bačvica mogu početi iznositi inventar, prisjelo im je bespravno zidanje i neshvatljivi propusti

Piše Sandi Vidulić
28. ožujka 2023. - 08:17

Gradsko vijeće je na zadnjoj sjednici prihvatilo nagodbu po kojoj Grad odustaje od sudskih sporova oko vlasništva nad poslovnim prostorima u kupališno-poslovnom objektu na Bačvicama.

Gradska vlast je procijenila da će tako uštedjeti 80.000 eura (600.000 kuna) od sudskih troškova jer ne može dobiti sporove s državom koja potražuje vlasništvo nad 18 prostora koji se od 2011. nalaze unutar granice pomorskog dobra. No, ovakav razvoj situacije mogao bi dovesti do toga da ugostitelji u zgradi na Bačvicama ovog ljeta ne budu radili.

image
Duje Klarić/Cropix

Ovu pesimističnu prognozu iznio je dogradonačelnik Bojan Ivošević. Nakon sjednice Gradskog vijeća dao je izjavu za novinare kako su upozoravali Državno odvjetništvo na probleme koje će Splitsko-dalmatinska županija imati s raspisivanjem koncesije do početka ove sezone ukoliko se granica pomorskog dobra ne revidira.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ivošević je objašnjavao da su problem tehnički uvjeti, odnosno stanje objekta koji je star preko 25 godina i ne ispunjava osnovne elemente. Rekao je i da su neki od poduzetnika bespravno pregrađivali prostore u zgradi, a da bespravna gradnja na pomorskom dobru ne prolazi lako.

- Vi ako imate objekt na pomorskom dobru, nemate ga pravo iznajmljivati i zarađivati, kao što je "Splitska obala" jasno upozorena od carinske uprave da nema pravo iznajmljivati navedene prostore koji su na pomorskom dobru.

Tako ni svi poslovni subjekti koji se nalaze na toj polovici objekta koji bi se trebao konačno upisati kao pomorsko dobro - a koje postoji od 2011. i trebalo bi se upisati u zemljišne knjige - više nitko u njima nema pravni temelj.

image

Ovo ljeto mogli bi nas dočekati prazni prostori

Duje Klarić/Cropix

Znači, nemaju koncesiju za obavljanje djelatnosti na području pomorskog dobra. Kako to Županija i državno odvjetništvo misle razriješiti do ljeta, ja zbilja ne znam, sada je treći mjesec - napomenuo je Ivošević, dodavši: "U trenutku kada ovo završi, ja zbilja ne znam kako će ljudi raditi ovo ljeto".

Kao pozitivan rasplet ove priče Ivošević je najavio mogućnost da objekt na Bačvicama ne bude ubuduće čitav namijenjen ugostiteljstvu, nego da bude i društvenih sadržaja te da se vrati u izvorne gabarite po projektu arhitekta Ante Kuzmanića. Rekao je i da će Grad inzistirati da ne bude samo jedan koncesionar za plažu. Upitali smo ga li je sve to moguće riješiti za ovu sezonu ili je li pri stavu da ugostitelji neće raditi ovog ljeta u kupališno-poslovnom kompleksu na Bačvicama?

image
Joško Ponoš/Cropix

- Logično bi bilo da pitanja postavite Županiji. Ono što je u gradskoj nadležnosti nekoliko modula će biti uplanjeno u navedene svrhe. Nažalost, kada se radi o fiksnim objektima, nadležnost je Županije - odgovorio nam je Ivošević.

Prijedlogom Plana upravljanja pomorskim dobrom, koji još nije usvojen, predviđeno je da se na Bačvicama na dvije lokacije postave moduli koji su do sada bili postavljeni na Žnjanu. Upitali smo Ivoševića što će biti s Bačvicama, ako nadležno Ministarstvo odobri da se i ovog ljeta na žnjanski plato postave ovi ugostiteljski moduli?

- Tada će ugostitelj koji dobije odobrenje sam morati nabaviti modul, kao što su dosad to radili, na primjer, na Kavalama - kazao je Ivošević.

Nagodbom koju je prihvatilo Gradsko vijeće država je oprostila sudske troškove prema Gradu. Ali, RH nije oprostila potraživanja prema "Splitskoj obali" koja je na Bačvicama još od 2014. bez pravne osnove iznajmljivala poslovne prostore.

Naime, ti sadržaji su ušli unutar granice pomorskog dobra koja je utvrđena još 2011. godine. To se dogodilo na štetu Grada, na što se bivši predstavnici gradskih vlasti nisu bunili, kako je nedavno za "Slobodnu" istakla pročelnica Maja Đerek.

Kako nam kaže direktor ove tvrtke Marijan Ciprijan, oni od 1. siječnja više ne naplaćuju poslovne prostore, a u tijeku su pregovori s državnim odvjetništvom oko obeštećenja koje država potražuje od "Splitske obale".

- U pregovorima smo s DORH-om da vidimo prijedlog nagodbe na osnovu kojeg ćemo doći do nekakve brojke. Obično se ide na zadnje tri godine, jer neke stvari idu u zastaru, ali o iznosu je još prerano govoriti - kaže nam Ciprijan.

image
Duje Klarić/Cropix

Kako doznajemo od njega, "Splitska obala" je od najma poslovnih prostora ostvarivala godišnji prihod od 1,5 milijuna kuna. Namjeravali su, kaže, od tih sredstava urediti igralište na Bačvicama i hortikulturu, te sređivanje rampe, a sada će se morati osloniti na sredstva iz Grada.

Upitali smo Županiju što će biti s prostorima na Bačvicama i ugostiteljima ove sezone. Na osnovu odgovora Matee Dorčić, pročelnice Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, ispada da pitanje hoće li kafići na Bačvicama raditi kroz ljeto ovisiti o brzini kojom će se status pomorskog dobra uknjižiti na poslovne prostore koji se nalaze u objektu. Naime, ukoliko se uskoro i upiše pomorsko dobro, ovo ljeto bi taj objekt mogao biti prazan.

image

Matea Dorčić

Vojko Bašić/Cropix

- Nakon što se provede upis pomorskog dobra u zemljišne knjige, ugostitelji koji trenutno koriste poslovne prostore više neće imati pravni osnov za gospodarsko korištenje sve do sklapanja ugovora o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja ugostiteljskih objekata na dijelu k.o. Split, predio Bačvice - odgovorila nam je pročelnica.

Nakon što navedeno područje bude upisano u zemljišne knjige kao pomorsko dobro, za njega će biti potrebno ishoditi koncesiju za gospodarsko korištenje. No, na osnovu odgovora pročelnice, ispada kako se koncesija neće moći dodijeliti do početka ove sezone.

image
Duje Klarić/Cropix

- Prilikom određivanja roka za koncesiju uzima se u obzir namjena, opseg i visina potrebnih ulaganja te ukupni gospodarski učinci koji se postižu koncesijom. Iznimno, ako je određeni projekt u interesu Republike Hrvatske ili ako to ocijeni opravdanim, Vlada Republike Hrvatske uvijek može odlučiti o raspisivanju javnog prikupljanja ponuda i davanja koncesije na pomorskom dobru - napominje pročelnica.

Prije davanja koncesije morat će se provesti pripremne radnje, poput studije opravdanosti davanja koncesije ili analize davanja koncesije.

- Potrebno je utvrditi uporabljivost, odnosno dokaz o legalnosti prostora na predmetnoj mikrolokaciji - ističe Dorčić i dodaje kako će Upravni odjel za turizam i pomorsko zatražiti uvjete, suglasnosti i mišljenja od Grada Splita, konzervatora, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Lučke uprave, Općinskog državnog odvjetništva i Županijskog državnog odvjetništva.

- Ukoliko se studijom opravdanosti davanja koncesije ili analizom davanja koncesije dokaže da se uložena sredstva u pomorsko dobro mogu amortizirati u roku do 20 godina, tada će Splitsko-dalmatinska županija biti ovlaštena za provođenje postupka dodjele koncesije na predmetnoj mikrolokaciji - napominje Matea Dorčić.

Ugostitelji su svjesni u što su se upustili...

Mogu li "Splitsku obalu" tužiti ugostitelji kojima su sada ugovori za Bačvice bezvrijedni?

- Oni su produžili ugovore 2020. za vrijeme mog prethodnika, a u aneksu im je stajalo da kad se desi situacija kao sada, s državom koja se počela upisivati na te prostore, ugovor se automatski raskida i više nije valjan, osim za jedan prostor koji nije akensiran - odgovovara Ciprijan, dodajući kako su ugostitelji bili upoznati da im ugovori mogu postati nevažeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 11:40