StoryEditorOCM
Split48 sati

Airbnb sprema stroža pravila za iznajmljivače: Za otkazivanje rezervacije ‘kazna‘ od 50 do 1000 dolara

Piše Mirela Goreta
2. kolovoza 2022. - 13:15

Na popularnoj online platformi za iznajmljivanje smještaja Airbnb od 22. kolovoza najavljena su stroža pravila u slučajevima kada domaćin smještaja otkaže rezervaciju turistima zbog čega će biti izloženi plaćanju većih penala.

"Iako su otkazivanja od strane domaćina prava rijetkost, a na neke rezervacije domaćini ne mogu utjecati, određena otkazivanja mogu poremetiti planove gostiju i narušiti povjerenje u našu zajednicu. Iz tog razloga, u određenim okolnostima, ako domaćin otkaže potvrđenu rezervaciju ili ako se utvrdi da je odgovoran za otkazivanje u skladu s našim uvjetima, Airbnb može odrediti naknade i druge sankcije. Mi ćemo se odreći naknada, a u nekim slučajevima i ostalih sankcija ukoliko domaćin otkaže zbog izvanrednih okolnosti ili određenih valjanih razloga na koje ne može utjecati", poručili su iz Airbnba iznajmljivačima, navodeći kako će im od 22. kolovoza za otkazivanje rezervacije minimalno naplaćivati 50 američkih dolara do maksimalnih 1000.

image

Barbara Marković

Naknada će se temeljiti na iznosu rezervacije i tipu njezina otkazivanja – otkaže li domaćin rezervaciju 48 sati ili manje prije dolaska ili nakon dolaska gostiju, naknada će iznosi 50 posto iznosa rezervacije za neiskorištena noćenja. Otkaže li je pak više od 48 sati i 30 ili manje dana prije početka rezervacije, naknada će iznositi 25 posto njezina iznosa, a u slučaju otkazivanja više od 30 dana prije početka rezervacije vlasnik apartmana bit će penaliziran naknadom od 10 posto iznosa rezervacije.

– Bez obzira na to, iskreno, radije radim s njima nego s Bookingom. Struktura gostiju koja dolazi preko Aira je kompletno drukčija od njihove, jer sam u pet godina rada s Airom samo jednom imala probleme s fizički agresivnim gostima. Što se tiče penala, postoji status normalnog iznajmljivača preko Aira i onaj sa statusom superhosta. Znam da u Airu potonjima ne naplaćuju odmah penale ukoliko otkažu jednu ili dvije rezervacije, ali ako im to prijeđe u naviku onda slijedi naknada – kaže Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja. S obzirom da Airovo penaliziranje starta tek od 22. kolovoza nova će se pravila, smatra, zbog već postojećih rezervacija više odnositi na sljedeću sezonu.

image
HANZA MEDIA

– Sasvim mi je jasno da u Airu žele sebe zaštititi, a kako nemam problema s otkazivanjem rezervacija to me i ne brine. A što se tiče onih koji se ponašaju tako i otkazuju rezervacije kako bi prodavali smještaj po višim cijenama, pa neka se onda od njih i naplate. Naravno da se može dogoditi dvostruka rezervacija jer kasni sinkronizacija kalendara, ali onda će se jedna morati otkazati, najvjerojatnije ona na Bookingu ili nekoj drugoj platformi, koja za sada ne naplaćuje naknade u slučaju otkaza domaćina. Bez obzira na sve, opet radije biram Airbnb, jer se, uz manju proviziju, kao iznajmljivač ipak osjećam zaštićenije nego na Bookingu – kaže predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Naknade za otkazivanje Airovih rezervacija u pravilu se odbijaju od sljedeće isplate domaćinu, a ako je isplata već izvršena, buduće isplate bit će, u skladu s tim, umanjene. Ipak, neki će domaćini, koji budu otkazivali smještaj gostima, kao i do sada biti pošteđeni penala u slučaju izvanrednih okolnosti ili određenih razloga na koje nisu mogli utjecati prema Airovim pravilima, ali će zato morati ponuditi dokaze. No, i dalje će moći snositi druge posljedice poput, primjerice, blokiranja kalendara u oglasu.

Dok neke iznajmljivače Airova najava nije previše dirnula mnogi su vlasnici smještaja na nju reagirali s ogorčenjem, jer smatraju kako pravila online platforme za rentanje smještaja ionako puno više pogoduju gostima, pogotovo u slučajevima uništavanja stvari u apartmanima kada najčešće prođu bez naknade štete njihovim vlasnicima.

–​ Airbnb puno više štiti goste nego domaćine zato gosti i čine što god hoće – njihov je stav. No, neki među njima jednako tako uviđaju i nepoštene poteze pojedinih gazda u vlastitim redovima, jer se zna dogoditi da neki iznajmljivači preko zime iznajme apartman po za njih, što će uvidjeti kad počne sezona, preniskoj cijeni, pa onda u srcu ljeta preko noći otkažu rezervaciju gostima prepuštajući ih ulici i naplate dvostruko višu cijenu novim turistima.

image
HANZA MEDIA

Zato pozdravljaju Airovu odluku zbog koje bi možda ponajviše od penala mogli strahovati oni iznajmljivači, koji nude svoj smještaj na više platformi zbog čega su u riziku od overbookinga u slučaju uključene opcije instant-rezervacije.

Iako su im kalendari sinkronizirani zna se dogoditi da im, primjerice, u istom terminu smještaj rezerviraju gosti putem Airbnba, ali i preko Bookinga zbog čega su neki isključili mogućnost instant-rezervacije. Drugi su, pak, kako bi se kalendari znatno brže i pouzdanije sinkronizirali, pribjegli korištenju Channel managera, sustava kontrole online rezervacijskih kanala kojima plasiraju svoju smještajnu ponudu na globalno turističko tržište.

Channel manager automatski usklađuje cijene, raspoloživost, rezervacije, a ponekad i sadržaj ponude (tekst, fotografije) na različitim kanalima prodaje smještaja znatno olakšavajući posao iznajmljivačima. Pritom prodajni kanali poput Booking.coma ili Airbnba "prepoznaju" objekte koji koriste Channel manager i bolje ih pozicioniraju na listi objekata u destinaciji, ukazujući na veću pouzdanost u poslovanju.

Domaćini potpuno ogoljeni

Kod njih je gost uvijek u pravu

– Kao osoba s terena mogu slobodno reći kako Booking ne staje u nikakvu zaštitu domaćina, kompletno smo ogoljeni što se tiče platforme, jer je gost uvijek u pravu. Teško naplaćujemo sigurnosni depozit za razliku od Airbnba, koji ima taj safety program putem kojeg se može doći do nekog više rangiranog službenika ili menadžera u slučaju bilo kakve devastacije apartmana i slično. Oni u Airu se ponašaju kao tampon-zona između domaćina i gosta. S druge strane imaju taj tzv. Air service, koji se, ukoliko dođe do bilo kakve devastacije apartmana, bez obzira na postavljenu visinu sigurnosnog depozita, brine za daljnje troškove ukoliko je veći iznos štete – kaže Barbara Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:42