StoryEditor
Splitzlouporaba položaja?

Afera od 70 milijuna eura: kazneno prijavljeni arbitri za 'Spaladium', Odvjetništvo provjerava jesu li pogodovali bankama

13. lipnja 2019. - 11:45

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo zaprimilo je prije mjesec i pol dana kaznenu prijavu u kojoj se tri arbitra Stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju donošenja odluke u predmetu "Spaladium Arena".

Po neslužbenim informacijama u tijeku je provjera navoda iz kaznene prijave.

U njoj se mr. sc. Igora Perišu, predsjednika arbitražnog vijeća, te članove prof. dr. sc. Davora Babića i prof. dr. sc. Dragana Bolanču sumnjiči da su donijeli odluku, koja ima snagu pravomoćne sudske odluke, iako u arbitražnom postupku nisu pregledali više od 80 posto dokumentacije koja je sastavni dio Ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

Podsjetimo, arbitri su 28. studenoga 2016. godine donijeli pravorijek kojim se utvrđuje kako je raskinut Ugovor o JPP-u za realizaciju sportsko-poslovnog kompleksa Lora, koji je sklopljen 4. rujna 2007. godine između tvrtke Sportski grad TPN u stečaju i Grada Splita. Radi se o svoti oko 70 milijuna eura koju bi Grad trebao platiti bankama.

Težak teret za Banovinu

Po pravorijeku prava i obveze zajmoprimca, tvrtke Sportski grad TPN koja je u travnju 2008. godine sklopila ugovor o kreditiranju s dvije austrijske banke, preneseni su na Grad Split.

Sam ugovor ima 37 stranica, i još 16 priloga na 270 stranica koji su njegov sastavni dio, a u prijavi se navodi da niti jedan od tih 16 priloga arbitražno vijeće nije uopće vidjelo.

– Arbitri nisu vidjeli odluku Poglavarstva ni Zaključak sa sjednice Gradskog vijeća od 1. kolovoza 2007. godine iz kojih bi bila vidljiva presudna uloga Gradskog vijeća Splita u procesu odlučivanja o zaključenju Ugovora o JPP-u i nužnost objave odluke i zaključka u Službenom glasniku Grada Splita. Opće je poznato da su nakon zaključenja Ugovora o JPP-u zaključena još dva dodatka Ugovoru o JPP-u, o kojima se nije odlučivalo na Gradskom vijeću niti su vijećnici dali suglasnost za njihovo zaključenje. Arbitražni se pravorijek temelji upravo na odredbama dodatka 1, pri čemu su arbitri propustili uočiti (jer nisu imali uvid u priloge Ugovoru o JPP-u) kako su dodaci Ugovoru ništetni i kako predstavljaju teško kršenje brojnih zakona i morala – navodi se u kaznenoj prijavi.

Postavlja se također i pitanje tko je, koliko i zašto platio troškove postupka i kako se uopće mogao izdati arbitražni pravorijek bez da su Grad Split i Sportski grad TPN platili svoj dio troškova? Naime, u pravorijeku stoji da svaka strana snosi svoje troškove i da će on biti dostavljen kad se podmire svi troškovi. Kako se navodi u prijavi, niti Grad niti TPN nisu do danas platili niti jedne jedine lipe troškova, koji iznose oko dva i pol milijuna kuna.

Sve ovo i još puno postavljenih pitanja trebat će razjasniti ŽDO svojom istragom kako bi se utvrdilo postoji li kaznena odgovornost navedenih arbitara ili je u pitanju samo još jedan "pucanj u prazno" oko slučaja koji bi Gradu Splitu mogao predstavljati puno veći financijski uteg oko vrata od nekih drugih, medijski puno razvikanijih slučajeva o kojima ovih dana, po pisanju medija, ovisi plaćanje gradske rasvjete, vode, davanje plaća mnogobrojnim zaposlenima u Banovini i gradskim poduzećima itd...

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 19:43