StoryEditorOCM
SplitMNOŠTVO IZVRSNIH SADRŽAJA

Advent u Splitu danas završava, a mi smo izdvojili najbolje od onoga na što su posjetitelji tijekom 40 dana mogli „kliknuti“

Piše PR
6. siječnja 2022. - 08:00

Više od 50 kulturnih programa, preko 20 dječjih događanja, svakodnevni koncerti u četiri ugostiteljske zone – Perivoj, Cornaro, Zvončac i Mertojak, desetci splitskih ugostitelja koji su kreirali zanimljivu gastro ponudu, zasebno organizirani dočeci Nove godine u četiri zone te dva klizališta na kojima su građani svakodnevno mogli uživati u ledenim radostima, tek je grubi opis onoga što je ovogodišnji Advent u Splitu ponudio svojim posjetiteljima pod sloganom „kliknimo na Advent“.

Četiri zone okupile zaljubljenike u gastronomiju i glazbu

Ove godine prvi put je na kartu adventskih zbivanja uveden Bedem Cornaro, a zbog svoje je veličine upravo on postao centralno mjesto okupljanja svih posjetitelja. Uz Cornaro, svojom gastronomskom ponudom i večernjim glazbenim programima pridružili su se i Perivoj, Imaginarium Advent Zvončac te Advent park Mertojak.

U svakoj zoni posjetitelji su mogli uživati u raznoraznim delicijama koje su pripremali splitski ugostitelji, a večernji sati bili su ispunjeni dobrom glazbom. Na sve četiri zone od 19 sati bilo je potrebno predočiti COVID-potvrdu, a oni koji nisu mogli uživo posjetiti zone, događanja u njima mogli su pratiti na njihovim službenim stranicama.

Čak 15 splitskih restorana pridružilo se manifestaciji „Blagdani splitskih restorana“ i kroz promotivne cijene jela približili svoju adventsku ponudu gostima, dok je svake adventske nedjelje pred Božić na drugoj lokaciji organizirana i tradicionalna manifestacija Gastroadvent u Splitu. Građani su je mogli pratiti preko YouTube-a, a ove godine gastroadventski vijenac izradila je umjetnica Tonka Alujević. „Zvijezda“ mediteranske prehrane bio je pršut i suhomesnati proizvodi.

Najmlađi su „kliknuli“ na igru

Dječje predstave, dječje kino u organizaciji Slobodne Dalmacije, posjet svete Lucije, svetog Nikole i Djeda Božićnjaka, razveselio je najmlađe stanovnike Splita na Mertojaku. Upravo tamo održavao se glavni dječji program gdje su djeca svakodnevno mogla uživati i u druženjima s maskotama iz omiljenih crtanih filmova, dok su na Staru godinu zaplesali u mini discu.

Uživali su i u druženjima s adventskom povorkom, fotografirali se s njima i vrtjeli „kolo sreće“. Neki su osvajali bombone i lizalice, a neki i besplatne karte za klizalište u Đardinu. A upravo su klizališta u Đardinu i na Mertojaku bila prava meka za sve one željne ledenih radosti.

Kulturnih programa najviše dosad

Kulturnih programa u sklopu Adventa bilo je više od 60. Uz desetak koncerata u crkvi sv, Frane, u Muzeju grada Splita održavali su se koncerti koje su građani mogli pratiti putem YouTube kanala Turističke zajednice grada Splita.

Humanitarnim koncertom operne dive Antonelle Malis u Hrvatskom domu prikupljena su sredstva za pomoć Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba, a upravo je ta obnovljena dvorana ugostila i mnoge mlade, talentirane izvođače. Galerija umjetnina, Galerija Meštrović i Galerija Kula pridružile su se Adventu svojim programima, a Muzej hrvatskih arheoloških spomenika ugostio je ljubitelje filmova i organizirao vođene ture do crkvice sv. Jere i pustinjačkog stana na Marjanu.

Adventu u Splitu prigodnim se programom pridružio i Kampus Sveučilišta u Splitu, dok je Glazbena mladež Split upravo tijekom ove manifestacije proslavila 25. izdanje Festivala Cro Patria. Prokulturin Klub prijatelja šansone svakog je utorka u domove građana donosio blagdanski ugođaj kroz prigodne pjesme i priče iz svih krajeva svijeta, KUDŽ Filip Dević pjevao je na bedemu Cornaro i tako uveličao predbožićno vrijeme, dok je KUD Jedinstvo svojim programom „Jedinstveni Božić s Jedinstvom“ privukao mnoštvo građana na splitske trgove.

U Fotoklubu Split održana je manifestacija „Help Portrait“ kojom su članovi Fotokluba građanima poklonili besplatno fotografiranje i na taj način im uljepšali blagdanske trenutke, dok je u suradnji sa Slobodnom Dalmacijom na peškariji postavljena izložba „Šotografija“ fotoreportera Cropixa Božidara Vukičevića.Za kraj, najljepši božićni poklon dobili su Splićani Božićnim koncertom u HNK Split kojeg su im zajedno poklonili Turistička zajednica grada Splita i HNK Split. Od klasike do suvremenih božićnih pjesama – publika nije ostala ravnodušna.

Zamislili smo ovaj Advent u Splitu na način da je svatko mogao pronaći za sebe ono što ga najviše interesira i konzumirati ga na način koji mu je najviše odgovarao. Građani i svi naši posjetitelji mogli su pratiti sadržaje uživo ili putem digitalnih kanala, čime se na najbolji način manifestirao slogan ovogodišnje manifestacije – „kliknimo na Advent, poručila je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 12:36