StoryEditor
Splitnovac radnicima

"Adris Grupa" sve bliže kupnji Kerumovog hotela

Piše Tanja Gattin Zebić
14. srpnja 2016. - 14:23

Bivšim radnicima splitskog hotela "Marjan" rovinjska "Adris Grupa" isplatila je 7,7 milijuna kuna, što čini oko trećine njihovih ukupnih potraživanja od tvrtke "Adriatic" u stečaju, koja upravlja nedovršenim turističkim objektom.

Istarska turistička kompanija time je stekla vrijedne glasove na Skupštini vjerovnika "Adriatica" koja će se danas održati na Trgovačkom sudu, ali i, što je još važnije, da je najozbiljnije zainteresirana za kupnju nekadašnje perjanice splitskog turizma.

Bez tog poteza, 77 bivših zaposlenika posrnule hotelijerske tvrtke vrlo lako bi ostalo bez ijedne kune za neisplaćene plaće i otpremnine, jer je objekt opterećen hipotekama "teškim" 75,9 milijuna eura.

– Svi smo pristali uzeti trećinu onoga što nam pripada, a to je sitniš. Znači, onaj tko je u stečaju za plaće i otpremninu potraživao 500.000 kuna, dobio je 175 tisuća, te je kod javnog bilježnika potpisao da svih pola milijuna kuna potraživanja prenosi na "Adris". U ugovoru je navedeno da ako u stečaju bude veća mogućnost naplate, da će se to ljudima nadoknaditi – kazao nam je Ante Ledenko, jedan od nekadašnjih radnika "Adriatica".

U postupak preuzimanja hotela rovinjska se tvrtka već ranije upustila sudjelovanjem na natječaju "Heta Asset Resolutiona", koji je od austrijske Hypo banke preuzeo loše kredite i uz diskont prodaje svojih 300 milijuna kuna potraživanja, a to bi trebalo biti okončano do rujna.

– "Adris grupa" je postala vjerovnik tvrtke "Adriatic", te će na Skupštini sudjelovati u odlučivanjima o svim važnim pitanjima za provedbu i okončanje stečajnoga postupka – dodao je Ledenko.

Rasplet o kojem pišemo već je postao vidljiv tijekom jučerašnjeg poslijepodneva, jer je Trgovački sud objavio ispravljenu tablicu vjerovnika, pa je umjesto radnika u prvom višem isplatnom redu navedena tvrtka "Adria Resorts" koju je osnovala "Adris Grupa".

Na Skupštini bi se trebalo raspravljati i o brojnim hipotekama koje su tvrtke i osobe povezane sa Željkom Kerumom, bivšim vlasnikom objekta, upisale na hotel "Marjan".

#HOTEL MARJAN#ADRIS GRUPA

Izdvojeno