StoryEditorOCM
SplitPOČELO JAVNO SAVJETOVANJE

Adio foteljama, ljuljačkama i velikim stolovima na štekatima u jezgri, zbogom i svjetlećim reklamama i kioscima na nekim lokacijama: pročitajte što sve donosi nova Odluka o komunalnom redu

12. srpnja 2019. - 10:23
Na terasama na Rivi trebali bi biti samo stolovi i stolice

Konačno smo dočekali Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu, dokumenta koji se najavljuje još od početka mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a prema planu javnih savjetovanja trebao je biti dostupan javnosti još u prvoj polovini ove godine.

Svi oni koji se često "uhvate" kako se žale na nered u gradu ili pak imaju potrebu napisati pokoji bijesni komentar "ispod" članka o pojavi novog štekata, bankomata ili ilegalne reklame, idućih 30 dana imaju priliku poslati svoje prijedloge, ispunjavajući Obrazac za savjetovanje dostupan u online formi.

Nakon što se obrade prijedlozi sugrađana, Gradsko vijeće će dobiti dokument čije bi izglasavanje trebalo donijeti više reda centru koji vapi za promjenama i “čvrstom rukom”, kao i ostatku grada.

Kako smo već pisali, gradonačelnik je u Nacrtu prijedloga Odluke postrožio kriterije za postavljanje bankomata u jezgri, sukladno uvjetima utvrđenim od Ministarstva kulture, a za odobrenje nove lokacije još jednog bankomata, bit će potrebno ishoditi odobrenje konzervatora.

Je li konačno odzvonilo okupaciji bankomata u centru Splita? Opara otkrio kakva će biti nova pravila za njihovo postavljanje u staroj gradskoj jezgri

Što se tiče štekata u staroj gradskoj jezgri, u prijedlogu odluke stoji kako se obavljanje komercijalnih djelatnosti može dozvoliti ovisno o širini ulice, uz uvjet da ostaje minimalno metar i pol slobodnog prolaza, s tim da veličina stola ne smije prelaziti 1,40 m.

Pusti me proć

Na javnim ulicama, na glavnim pješačkim koridorima, prema grafičkom prikazu Plana korištenja površine javne namjene unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Zone zaštite A, ne dozvoljava se nikakva komercijalna djelatnost. To se odnosi na Zlatna, Srebrna i Željezna vrata te ulice Cardo i Decumanus u Dioklecijanovoj palači, odnosno Dioklecijanova i Krešimirova ulica, Poljana kraljice Jelene, Peristil i Vestibul, kao i Bosanska, Marulićeva, Domaldova, Šubićeva i Zadarska ulica. Na gradskim trgovima štekati se mogu postaviti tako da ne ometaju kretanje i okupljanja.

Na Trgu braće Radić slobodna treba ostati površina povijesnog Voćnog trga, dok je na Prokurativama moguće postaviti štekate sjeverno od linije srednjeg prolaza koji iz Marmontove vodi do Ban Mladenove ulice. Na Rivi se štekati postavljaju u skladu s predloženim planom, dok se na gradskim trgovima glavni pješački koridori moraju ostaviti slobodni od komercijalne ugostiteljske djelatnosti.

Adio tinelima u štekatima

Slobodna površina Voćnog trga, Trga Republike i Narodnog trga mora iznositi minimalno 70 posto, dok na ostalim trgovima dio površine mora ostati slobodan za ostale namjene koje donosi život u gusto naseljenoj gradskoj jezgri. Osim toga, površina štekata može biti maksimalno 50 posto veća od površine poslovnog prostora u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, osim ako ne postoji drugih susjednih zainteresiranih ugostiteljskih poslovnih prostora za vanjsku površinu.

Stolovi i stolice na štekatima trebaju biti jednostavne konstrukcije, oblika i boja, ergonomski oblikovani i od kvalitetnih materijala. Unutar štekata u staroj gradskoj jezgri, Zone zaštite A, ne dozvoljava se postavljanje fotelja, kauča, ljuljački, ormara, polica i drugog namještaja, kao ni šankova, točionika, aparata za pravljenje sladoleda i sličnih aparata. Postavljanje televizijskih ekrana u sklopu štekata dozvoljava se samo iznimno po odobrenju nadležnog tijela za vrijeme trajanja važnih sportskih i sličnih događanja.

U Nacrtu prijedloga Odluke naglašena je potreba uklanjanja kioska koji nagrđuje pogled na pročelje sjeveroistočne kule Dioklecijanove palače, na uglu Ulice kralja Tomislava i Hrvojeve, odnosno pokraj Đardina.

Što se tiče natpisa naziva poslovnih prostora, nije dopušteno njihovo postavljanje na prednje ili bočne strane kamenih okvira otvora. Nikako se ne dopušta korištenje svjetlećih natpisa ili postavljanje reflektora isključivo u reklamne svrhe, osim za ljekarne.

Zabranjeno je uništavati izloge, lijepiti plakate, po njima crtati ili šarati. Iznimno, dopušteno je na staklenim izlozima privremeno isticati obavijesti o prigodnim djelatnostima trgovine. Natpisi većih dimenzija od visine pola metra i dužine jednog metra, smatraju se reklamama i za njihovo postavljanje potrebno je odobrenje nadležnog tijela gradske uprave.

Nabrojani prijedlozi samo su neki naglasci Nacrta prijedloga Odluke o komunalnom redu koju svi sugrađani do 10. kolovoza mogu iščitati i kvalitetnim prijedlozima utjecati na konačni izgled najvažnijeg dokumenta za red.

Nećeš, ne

Postavljanje štekata nije moguće na sljedećim ulicama najintenzivnijeg pješačkog prometa: Marmontova, Šubićeva, Bosanska, Marulićeva, Adamova, Buvinina (dio), Dioklecijanova, Kraj sv. Marije, Krešimirova, Ilićev prolaz, Zadarska, Kraj sv. Ivana, te na prostorima ispred povijesnih građevina najvišeg značaja (kule i zidine Dioklecijanove palače, gradski bedemi, Mletački kaštel na Trgu braće Radić, crkve i glavna pročelja palača).

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 05:53