StoryEditor
SplitSVE U ŠKVARI

A da drugi put ponesu metar u večernjim satima?! Splitski komunalci jutros mjerili jesu li poluprazni štekati u propisanim gabaritima i nisu našli veća odstupanja

Piše Gabrijela Radanović
12. rujna 2019. - 18:09
Meštri su označili nove granice do kojih je zakupljena javna površina

Proporcionalno s povećanjem stolova i sjedalica ugostiteljskih objekata na ulicama, prolazima i pjacama u centru grada, Splićani  negoduju zbog nagomilanih štekata.

No, ako je suditi po važećim ugovorima s Gradom, tijekom današnjeg detaljnog višesatnog obilaska samo dviju ulica, kroz koje smo pratili komunalne redare, nisu zabilježena veća odstupanja izvan gabarita javnih površina koje su ugostitelji zakupili od Banovine.

Naoružani metrom i nacrtima s dimenzijama štekata, redari su u pratnji Ivice Pletikosića, višeg referenta u gradskom Odsjeku za gospodarenje imovinom, markerima na podu označavali granice koje stolovi i sjedalice na terasi kafića i restorana ne smiju prijeći.

Budući da se takva akcija provodila još na samom početku mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, komunalci su nam objasnili da ovoga puta službene pečate na podovima prilagođavali novim ugovorima, uvaženim zahtijevima ugostitelja i postojećoj situaciji na terenu, ali su dodali i nove oznake koje u ranijim akcijama nisu postavljene. Negdje su se štekati širili, a na mjestima su se čak i suzili.

U Nigerovoj ulici, na par koraka od Marmontove, gabariti stolova na jednom od štekata premašili su dozvoljenu širinu od 80 centimetara pa bi dvije sjedalice na jednoj i drugoj strani stola, od danas trebale biti prošlost. Naime, dozvoljena širina trpi tek jedan stolac na obje strane puno užeg stola nego što je sada. Upravo taj slučaj je bio najveći "grijeh" ugostitelja koji smo zabilježili.

Međutim, u Ulici Obrov kod Peškarije svjedočili smo sasvim drugačijoj situaciji. Premda je na jednoj od lokacija ugovorom s Banovinom dozvoljen manji štekat, ugostiteljski objekt, srećom, na to mjesto nije postavio stolove i stolice.

Da su postavljene, manji kamion "Čistoće" ne bi mogao proći, a prolaznici bi se često naguravali s gostima, kojima sigurno takva večera ne bi dobro "sjela".

Nova Odluka o komunalnom redu trebala bi spriječiti upravo takve neugodne situacije, za koje nisu krivi ugostitelji već Grad koji izdaje dozvole i propisuje dimenzije štekata, ali i prolaza među njima.

Za razliku od obilazaka kojima smo zajedno s kolegama svjedočili u sličnim akcijama tijekom proteklih godina, ova je prošla puno mirnije i medijski "dosadnije", što je dobar pokazatelj minimalnog napretka.

Međutim, četvrtak ujutro baš i nije vrijeme kad je puno gostiju i kad se ugostitelji razbaškare. Možda da sljedeći put u inspekciju odu predvečer kad se na štekatima traži mjesto više, a gazde računaju da komunalci neće gledati u svaki cenat.

#KOMUNALNI RED#KOMUNALNI REDARI SPLIT#AKCIJA KOMUNALNIH REDARA#ŠTEKATI SPLIT

Izdvojeno

04. srpanj 2020 16:59