StoryEditorOCM
Splithvala vam

80 nam je godina tek: proslavili smo rođendan nikad jači, uvijek svoji i vitalni. Dok je Dalmacije, bit će i Slobodne

Piše Milena Budimir
10. lipnja 2023. - 00:13

S obronaka Mosora, od Mihanovića pojate, do Ulice Hrvatske mornarice, od roto-stroja do tiskare, u osam desetljeća Novina jedino nije mijenjala osjećaj prema svome kraju, svome čitatelju, svome gradu.

U osamdeset godina života čovjek ostari, iscrpi ga vrijeme, ali naša i vaša "Slobodna Dalmacija" - nikad jača. Dišpetožasta, ka i grad koji je rodi, ne da se, ne da na se.

Veliku obljetnicu, osamdeseti rođendan, osamdeset godina koliko izlazimo u kontinuitetu, proslavili smo okruženi novinarima i urednicima koji Novinu stvaraju, kao i dragim gostima i prijateljima.

image

Dobitnici nagrada Slobodne Dalmacije

Sasa Burić/Cropix

Boljeg mjesta za to od Meštrovićeve galerije ne bi mogli zamisliti.

Pridružili su nam se i visoki gosti, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik i izaslanik Hrvatskog sabora Ante Sanader, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, kao i mnogi drugi ministri, zastupnici Sabora i Europskog parlamenta, župani, gradonačelnici, predstavnici akademske zajednice i njihove ekscelencije veleposlanici.

Zalog budućnosti

Dobrodošlicu im je zaželjela predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić, direktor PJ Slobodna Dalmacija Vinko Ursić Glavanović i glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo.

image

Sandra lapenda Lemo

Paun Paunović/Cropix

- Iznimna mi je čast biti domaćinom na ovoj velikoj proslavi, velikoj obljetnici najdugovječnijeg tiskanog medija u Hrvatskoj. Ova večer je pokazatelj važnosti "Slobodne" i za Dalmaciju i za cijelu Lijepu našu, ovo je naš zalog budućnosti - kazao nam je Vinko Ursić Glavanović.

Današnji savjetnik direktora Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić, koji je karijeru proveo u Novini, počevši kao novinar, potom glavni urednik i dugogodišnji direktor, emotivno se obratio uzvanicima.

- Rijedak je slučaj ovakog dugog i uspješnog trajanja jedne novine i novinske kuće. Korijeni našeg "trajanja" vezani su za našu bit, za ono tko smo i što jesmo. Istaknuo bih da od samih svojih početaka, "Slobodna" nije projektirana kako bi bila samo informativni servis. Čak i sastav prvoga uredništva, u kojem su bili književnici, slikari, arhitekti, pokazuje kulturalne, obrazovne, umjetničke i kreativne ambicije. Otada pa nadalje "Slobodna" je ne samo informativna institucija, nego i intelektualni, duhovni i kulturni orijentir za cijelu Dalmaciju - kazao je Ivić.

image

Zapjevala je Jasna Zlokić

Sasa Burić/Cropix

Naša je Novina memorija, duboko utkana u društvenu tradiciju, u običaje, rituale, ona je fenomen i simbol grada i regije u kojoj djeluje. Čitatelji su svjesni te činjenice, uvjerenja je Ivić, pa vjernošću uzvraćaju. Ta je veza opstala ovako dugo jer smo bili svoji, vjerodostojni, inovativni, kritični i pozitivni u isto vrijeme.

- Naravno da je u tih 26 tisuća brojeva i preko milijun i pol stranica, ponekad bilo i nesavršenosti i površnosti, krivog izvora ili krive procjene. Za sve takve slučajeve, osobito one koje su nekog povrijedile, iskreno nam je žao - kazao je savjetnik direktora.

O činjenici kako je "Slobodna" davno prestala biti "samo" novina ili "samo" portal, već je bila (i bit će) način života, progovorila je glavna urednica, napomenuvši kako danas u redakciji već rade mladi ljudi koji prošlo stoljeće ne da ne pamte, nego u njemu nisu ni rođeni.

Teška vremena

- Vremena za novine i novinarstvo danas nisu bajkovita; nećemo o tome kako se novinare naziva crvima i dnovinarima; nećemo o izazovima koje pred novinarstvo postavlja brzo novo vrijeme. Uostalom, kad su i postojala vremena koja su za ozbiljno novinarstvo bila bajkovita - upitala se Lapenda Lemo.

Fešta je fešta i slavlje je slavlje, ali nakon njega novi je dan, sutra smo svi mi ponovno u poslu, naglasila je dodavši:

- O svima vama koji ste nam večeras gosti pisali smo, različitim povodima i prigodama, ponekad dobrim, ponekad ne tako dobrima. Drukčije ne može ni biti jer život je raznolik, svašta donese i odnese, i nema sumnje da to svatko od nas razumije.Već sutra smo opet na poslu - mi kao novinari, a vi kao naša nova tema - nasmijala je uzvanike.

Dok je Dalmacije, bit će i Slobodne Dalmacije, u to su uvjereni svi članovi redakcije Novine. Kako je kazala predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić, u sljedeće razdoblje idemo ambiciozno, neumorno i posvećeno.

image

Ana Hanžeković Krznarić

Ante Čizmić/Cropix

- Sigurna sam da će tim Slobodne Dalmacije u okviru Hanza Medije postići još bolje rezultate i nastaviti u željenom smjeru. Slobodna Dalmacija zadnjih godina svojim radom i sadržajem postala je prepoznatljiv online nacionalni medij i konkurent na tržištu koji je izuzetno čitan u Hrvatskoj i inozemstvu, a uvođenjem premium sadržaja stali smo uz bok svim ostalim nacionalnim medijima u Hrvatskoj - kazala je Hanžeković Krznarić.

Andrej Plenković je u ime Vlade čestitao svima veliki jubilej jednog, kako je kazao, od ključnih i najutjecajniih hrvatskih dnevnika. Doseg "Slobodne", naglasio je, širi je od naših granica.

- Kao mali prva novina koju sam registrirao bilo je kada bi donosili moji "Slobodnu" i gledali što je novoga, to nam je bio prozor u svijet. Njen utjecaj je bio nezamjenjiv, bez obzira bilo to lokalno ili globalno, a posebice vijesti o Hajduku. Vrhunska pera novinarstva i književnosti koja su radila i rade u "Slobodnoj" govore o njenom značaju i doprinosu Hrvatskoj - kazao je premijer.

Ogroman je upliv "Slobodne", naglasio je, u stvaranje suvremene Hrvatske.

Čvrstina i objektivnost

- Drago mi je što pokazujete čvrstinu i objektivnost. Kritičnost također, to nas potiče da budemo angažiraniji i bolji, zahvalni smo vam i na oštrim opaskama, to je dobro, doprinosi sučeljavanja stavova, doprinosi boljem filtriranju - rekao je premijer.

Nakon dodjela nagrada zaslužnim umjetnicima, znanstvenicima i novinarima - započeo je ležerniji dio večeri. Poseban, kao što je i cijela noć posebna bila. Naime, hrvatske estradne zvijezde su otpjevale stihove koje su napisali novinari "Slobodne".

image
Paun Paunović/Cropix

Nazvali smo taj poseban događaj "Zvijezde pjevaju SD autore", jer, ruku na srce, osam desetljeća koliko živimo u i za Dalmaciju – mnoga su pjesnička imena bila dijelom naše redakcije. Donosili su i reportaže, bilješke, crtice i vijesti, i kao da im nije bilo dosta dnevno "izbaciti" silne kartice teksta – u okrilju svojih duša vezli su stihove.

Ti su stihovi vrlo lako našli note. Dobre note našle su vrhunske glasove. Sve ostalo je, kako se kaže, povijest.

"Slobodna" je svoj dio povijesti ispisala, a vjerujte nam na riječ - pisat ćemo mi i dalje. Bez pauze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:20