StoryEditor
Splitčeka se sjednica GV-a

'Živim u getu, parkiram na Marsu': pokrenuta inicijativa da se stanarima stare gradske jezgre osigura parkirališno mjesto blizu kuće, i to besplatno; Hoće li vijećnici podržati taj prijedlog?

21. siječnja 2019. - 09:53

Ako u Gradskom vijeću prođe inicijativa koju pokreću vijećnik Ante Zoričić i Bojan Ivošević, prvi čovjek Facebook stranice "Dnevna doza splitskog nereda", stanari stare gradske jezgre relativno skoro mogli bi ostvariti pravo na besplatan parking.

Pokaže li se rješenje dobrim, isti uvjeti, obrazlažu nam, mogli bi se primijeniti i za stanovnike Varoša i Radunice.

- Naravno, treba započeti s radnjama koje su potrebne da bi se ostvarilo pravo na besplatan parking. Smatramo da je potrebno da se zaduži nadležna služba te se u koordinaciji s gradskom tvrtkom Split Parking, nama, ali i svim zainteresiranim subjektima razradi plan obuhvata ulica na čije će se stanare to odnositi. Također, treba napraviti projekciju troškova i učinak navedene mjere. Čak 25 vijećnika potpisalo je naš prijedlog, vjerujem da imamo podršku i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji nam je u nekoliko navrata ponovio da ne dolazimo s problemima već rješenjima. Na sjednici, vjerujemo već 28. siječnja, ovi prijedlozi bi mogli biti prihvaćeni, što je neophodno da bi ideja zaživjela - pojasnio je na konferenciji za novinare održanoj u subotu ujutro u Banovini vijećnik Ante Zoričić.

Kreće se baš sa stanarima stare gradske jezgre, posebno onima koji žive u Palači, jer su, smatra naš sugovornik, u neravnopravnom položaju u odnosu na sve druge građane. Osim što automobilima uglavnom ne mogu pristupiti kućnom pragu, prisiljeni su ih parkirati kilometrima daleko jer im plaćanje parkirališta koje ne garantira parkirno mjesto stvara enormne troškove.

- Nismo išli za populističkom mjerom, niti smo isključivi, već želimo pokrenuti pravu raspravu i analizu temeljem kojih će se točno odrediti tko bi bili korisnici ove mjere. Dakle, namjeravamo poduzeti sve što je u našoj moći da to bude baš za stanovnike i da se mjera ne zloupotrebljava - ističe Zoričić.

- Nije se dovoljno razmišljalo o stanarima i za njih se ni danas nema pravo rješenje, a sustav s druge strane tolerira da bez pravovaljanog ugovora hoteli i poduzetnici dobivaju parking mjesta u užem i širem centru. Tu smo da bismo probudili građane, da okupimo što više ljudi, stanara koji imaju zajedničke probleme, i da se konačno nešto pokrene - smatra Ivošević.

Kada bi se pitalo Marina Krpetića, predstavnika udruge stanara gradske jezgre Get, prvo s čime bi se trebalo pozabaviti komunalni je nered u užem centru, no i parking je visoko na listi prioriteta.

- Po meni najveći je problem što ne raspolažemo s konkretnim podacima, koliko obitelji tu živi, koliko se automobila vozi. S druge strane, ovo je populacijska mjera, svaka obitelj koja se zbog toga vrati ili ostane u centru, velika je stvar. Zamislite kako je mladim roditeljima koji nose kolica ili samo kupuju namještaj, to je nemoguća misija. Svakoj mogućoj zlouporabi koja bi se mogla pojaviti, posebno zbog apartmanizacije, se protivimo, ne bih imao ništa protiv da nam se i imena objave, tako da sve bude transparentno - Krpetić je zahvalio na inicijativi koja vodi računa o kvaliteti života građana.

Iako do podataka nisu uspjeli doći, poznato im je da je u staroj gradskoj jezgri prijavljeno nešto više od tisuću birača, a broj automobila najvjerojatnije se kreće oko 200.

- Stara gradska jezgra pala je ispod tisuću ljudi, od kojih većina nema auto. Dakle, govorimo o stalnim stanarima, koji se u Getu bude i liježu. To su stanari koji vozilom ne mogu pristupiti kućnom pragu, ograđeni su restriktivnom zonom Zagrebačka - Livanjska - Sinjska ulica, a centar grada je uvijek pun - zaključuje Ivošević.

Javna tribina

Kako bi se probudila javnost, u ponedjeljak u Zlatnim vratima organizira se javna tribina "Živim u Getu, parkiram na Marsu". Organizatori poručuju da žele čuti građane, te napominju da je svaki prijedlog dobrodošao.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 04:53