StoryEditor
Splitrazdor među kandidatima

'Teže se kandidirati za studentske izbore u Splitu nego za Pantovčak': uzavrela atmosfera uoči sutrašnjeg glasanja za članove Sveučilišnog zbora

29. rujna 2019. - 18:48

Izbori za predstavnika studenata u Studentskom zboru Sveučilišta u Splitu i u studentskim zborovima fakulteta i ostalih akademskih institucija održat će se sutra (ponedjeljak).

Sukladno Pravilniku, studenti u pravilu glasaju za svoje kandidate od 15. do 30. ožujka, međutim, ove se godine očito s tim kasni nekoliko mjeseci. Oni koji nisu svakodnevno uključeni u život akademske zajednice pod Marjanom ne znaju koliko su spomenuti izbori stvorili razdora među kandidatima s dviju lista – Sasvim obični studenti (SOS), na čelu s Marijom Sesarom, i Kandidacijske liste Bruna Stričevića, koju predvodi Josip Milić.

Naime, nekoliko članova i njihovih zamjenika s Kandidacijske liste Bruna Stričevića navode da su se "nakon desetljeća vladavine isključivo jedne manjine starijih studenata" oni odlučili prijaviti za izbore. No, već su nakon najave uključivanja u izbornu utrku, kako kažu, upozoreni da neće uspjeti u svojem naumu.

– Prijava za kandidaturu poslana je u petak 20. rujna, deset dana prije izbora. Dva dana poslije, u nedjelju, objavljena je odluka kojom je lista Bruna Stričevića odbijena zbog nepotpune dokumentacije – objašnjavaju članovi spomenute liste.

Prigovore su poslali sutradan, a "odbijenicu" Izbornog povjerenstva dobili su u petak poslijepodne, 27. rujna, samo tri dana prije izbora.

– Time je lista SOS ostala jedina koja može pobijediti i s jednim jedinim glasom – naglašavaju članovi suparničke liste.

Dodaju da su na adresu Izbornog i Žalbenog povjerenstva poslali prigovor te dokumentaciju kojom pobijaju razloge zbog koji su njihovi kandidati odbijeni. Odgovor su dobili od Izbornog povjerenstva, međutim, upravo su na članove tog povjerenstva imali prigovor.

– U Izbornom povjerenstvu sjede Božen Cvitković, Jagoda Antunović te Ana Ereš i dva profesora. Međutim, odredbom Pravilnika propisano je da članovi povjerenstva za prigovore i članovi biračkih odbora, kandidati na izborima i članovi Studentskog zbora s važećim mandatom, ne mogu biti istodobno i u Izbornom povjerenstvu. Suprotno toj odredbi, Cvitković je predsjednik Studentskog zbora Pomorskog fakulteta, a ujedno i član Sveučilišnog zbora.

Osim toga, Antunović je zamjenica predsjednika Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta, koji je ujedno i tajnik Sveučilišnog zbora, a treća članica, Ana Ereš, također je bila zamjenica istog predsjednika Ekonomskog fakulteta. Dakle, sva tri studenta-člana Izbornog povjerenstva, koji čine većinu, ne mogu biti članovi tog tijela – navode predstavnici Kandidacijske liste Bruna Stričevića, a upozoravanje na dvojbenost uloga spomenutih triju članova samo je dio prigovora koje su poslali žalbenim komisijama.

Osim toga, spornim i pravno neutemeljenim smatraju i izmjene Pravilnika za provedbu izbora.

– Napisano je da je spomenuti Pravilnik "izmijenjen na 14. sjednici Studentskog zbora, održanoj 23. svibnja 2019. godine". Jedan od problema leži u činjenici što se točka o izmjenama Statuta, a ne Pravilnika, spominje jedino na 14. sjednici sveučilišnog Senata, održanoj 12. srpnja. Osim toga, na trećem dokumentu, odnosno odgovoru koji smo dobili od Izbornog povjerenstva, stoji da se spomenuta sjednica održala 24. svibnja.

Dakle, tri različita datuma, na tri različita dokumenta, a nigdje ne postoji zapis da je Senat usvojio bilo kakve izmjene Pravilnika. Time se ukazuje na loše pravno informiranje, neodgovornost i nemar. Nadalje, stranice novog Pravilnika nisu numerirane te na njihovu dnu nema službenog potpisa i datuma izglasavanja, a u konzultacijama s pravnicima ocijenjeno je da je takav dokument u pravnom smislu sporan – naglašavaju članovi i njihovi zamjenici s Kandidacijske liste Bruna Stričevića koji su "razočarani načinom provedbe izbora te nastavkom sasvim sigurne vladavine identične liste koja je prije dvije godine, kao jedina kandidirana, pobijedila s nešto više od 30 glasova od ukupno 20-ak tisuća studenata".

– Postoje dvostruki kriteriji za privilegiranu listu, jer odrednice po kojima mi ne ispunjavamo kriterije su odrednice po kojima oni također ne ispunjavaju kriterije. Svakako, teže se kandidirati na studentske izbore nego na izbore za predsjednika Republike – zaključili su članovi liste koja ove izbore sigurno neće dobiti.

Šef zbora: Cvitković je podnio ostavku

Josip Podrug, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta, na prozivke da je Božen Cvitković, član Izbornog povjerenstva, ujedno i predsjednik Studentskog zbora Pomorskog fakulteta te član Sveučilišnog zbora, odgovorio je zapisnikom s konstituirajuće sjednice Studentskog zbora Pomorskog fakulteta, održane prije dva mjeseca, u kojem stoji da je novi čelnik tog tijela Roko Glavinović.

Cvitković je ostao član tog zbora, na istoj sjednici imenovan je za jednog od predstavnika vijeća Pomorskog fakulteta te za člana Povjerenstva za unutarnju prosudbu sustava osiguravanja kvalitete. Podrug je na sjednici Studentskog zbora 23. svibnja prihvatio Cvitkovićevu ostavku na dužnost predsjednika Studentskog zbora Pomorskog fakulteta.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 22:32