StoryEditor
Splitizložba u banovini

'Sramota je što su bivši gradonačelnici dopustili da se uništi Sustipan': prošlo je punih šest desetljeća od oskvrnuća staroga splitskog groblja, Grad predstavio radove za spomenik čuvenom pjesniku

2. travnja 2019. - 19:30

U povodu 60. godišnjice završnog uklanjanja grobnica sa Sustipanskog groblja u atriju Banovine otvorena je izložba natječajnih radova za idejno rješenje spomen-obilježja slavnom Mravinčaninu Tončiju Petrasovu Maroviću, jednom od najboljih pjesnika 20. stoljeća.

Do 17. srpnja, kada se obilježava šest desetljeća od sramotnog oskvrnuća staroga groblja, pobjedničko djelo, rad akademskog kipara Lorena Živkovića Kuljiša, bit će postavljeno na zidu na samom ulazu u današnji park.

"Sjaš svijetiš svemiriš me", Marovićevi su stihovi koji su nadahnuli kipara u osmišljavanju djela, koje se, osim stihova, sastoji od stranica knjiga koje slobodno lebde u prostoru. Stihovi su to, poručuje Živković Kuljiš, koje može ponijeti sa sobom svatko tko je posjetio Split, odnose se na one koji nisu više s nama, pjesnike koji čine prohodnim put kroz život, one koji su pored nas i koji će tek doći.

– Sustipan je vrlo osjetljiva tema koja se tiče svih građana, posebno mjesto sjećanja, a Petrasov Marović opet je izvanredan pjesnik. Htio sam ga staviti u prvi plan i napraviti jedno mjesto posredništva moje interpretacije i njegova autorstva, prvenstveno koristeći njegove univerzalne i snažne poruke. Trebao bi biti odliven u broncu, naslonjen na zid, u realizaciju se kreće, nadam se, što prije – kazao nam je autor pobjedničkog rada.

– Javna plastika velika je odgovornost, nadam se da sam uspio – skroman je Loreno.

– Tonči Petrasov Marović čovjek je koji je, umjesto nas, u teškim vremenima kriknuo i u tadašnjoj javnosti kazao kako se događa jedna velika nepravda. Sramna je to odluka mojih prethodnika da se groblje Sustipan uništi. Njegove stihove "nitko ne smije groblje rušiti" još uvijek nosimo na savjesti. Svi radovi su uspjeli, no imali smo dvojbu kojim putem otići. Članovi žirija složili su se kako Splitu treba spomenik za generaciju 21. stoljeća, novi Split, u kojem se nećemo vraćati u bolnu prošlost optuživanja i samokažnjavanja, već gledati put budućnosti – izložbu je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Druga nagrada ovoga natječaja otišla je u ruke Dalibora Stošića, a treća Kažimira Hraste. Među ostalim radovima su oni Marka Gugića i koautorice Darije Sinovčić, Nevena Bilića kao autora skulpture i autorica postava Marije Premužić Ančić i Paule Zrnić, zatim autora Petra Barišića i koautora Nina Hiveša i suradnice Helene Rubčić. Tu je i suradnja Petra Dolića i tvrtke "Velcon projekt", zatim rad kipara Josipa Bosnića, zajednice autora Đani Martinić i Frane Šitum, autorice Tee Morić Šitum i suradnja Roberta Jozića i Mladena Čulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 19:48