StoryEditor
Splitfinili su, mare, bali

'Split parking' uvodi red: hoteli će imati najviše 10 rezerviranih mjesta, ostali do povlaštenog parkinga samo direktnom odlukom gradonačelnika

13. siječnja 2019. - 00:41

Grad Split je svojoj tvrtki "Split parking" zaključkom dao poslove sklapanja ugovora s hotelima za rezervirana parking-mjesta, dok će ostale fizičke i pravne osobe, te institucije, takvu rijetku povlasticu i dalje moći dobiti jedino direktnom odlukom gradonačelnika. Velik broj rezerviranih mjesta korišten je tijekom 2018. godine bez valjanog "papira", jer su ugovori koje hoteli imaju s Gradom istekli, no iz Banovine je bilo nemoguće dobiti detalje, iako smo im upite više puta slali još od kraja studenoga.
Pa tako i vas ostavljamo bez popisanih "rezerviranih parking-mjesta", bez informacije je li tijekom prošle godine uopće bilo potpisa novih ugovora, kao i odgovora na ključno pitanje: gdje je zapela cijela priča. Moguć razlog pronalazimo u tome što hotel "Luxe" i dalje u Ulici svetog Petra starog koristi velik broj parkirnih mjesta koje su stavili pod rampu, a zbog kojih bivšem gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru prijeti i kazna zatvora. Županijski sud u Splitu još u rujnu je potvrdio kako je istraga za zloupotrebu položaja protiv njega u aferi nazvanoj "Parking" postala pravomoćna. Baldasara i njegove suradnike USKOK sumnjiči da je dodjelom 16 parkirališnih mjesta za potrebe ovog hotela po cijeni od tek 100 kuna mjesečno, Grad oštetio za najmanje 463 tisuće kuna.

Čist račun

Za razliku od zaposlenika gradske uprave, kojima ni cijeli prosinac nije bio dovoljan da prikupe podatke i pošalju nam odgovor na nekoliko jednostavnih pitanja, iz "Split parkinga" su bili raspoloženi za suradnju i potvrdili kako će novi ugovori biti tek potpisani, i to samo s onim subjektima koji nemaju dugovanja prema Gradu.

– U pravilniku o dodjeli rezerviranih mjesta, koji je dobio suglasnost komunalnog odjela, stoji da će broj rezerviranih mjesta ovisiti o broju smještajnih jedinica koje hotel ima, a cijena o zoni lokacije hotela. Sama cijena nije se mijenjala i ona će iznositi 800 kuna mjesečno u prvoj i 400 kuna mjesečno u drugoj zoni. Sve ugovore prije potpisivanja odobrit će i prometni odjel Grada Splita. Gradska uprava će regulirati odnose s hotelima za 2018. godinu, dok ćemo od ove godine taj posao preuzeti mi – kazao nam je Marko Bartulić, direktor "Split parkinga".

Novim pravilnikom uređen je i maksimalan broj mjesta koji može biti odobren jednom hotelu, što će dovesti i do promjene u Petrovoj, gdje se zadnjih godina šepurio "Luxe".

– Još uvijek nismo potpisali ni jedan ugovor s hotelima pa tako nije potpisan ni s hotelom "Luxe". U Ulici svetog Petra starog dobili smo na upravljanje 26 mjesta, no neće svi biti rezervirani jer je pravilnikom definirano da je maksimalni broj parkirnih mjesta po hotelu deset. Ono što možemo potvrditi jest da mjesta u ovoj ulici više neće biti pod rampom, nego će biti uređena kao i sva druga parkirna mjesta rezervirana za hotele – otkrio nam je direktor "Split parkinga", gradske tvrtke kojoj su nedavno na upravljanje i održavanje dana nova ili dodatna mjesta u Sinjskoj, Lovretskoj, Jelačićevoj, Držićevoj i Starčevićevoj ulici, te na Zlodrinoj poljani.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 21:48