StoryEditor
SplitAGRESIVNA BILJKA

'Smrdljivac' se s Marjana proširio na centar Splita, već je okupirao i zidine Palače, a širi se i dalje; U Parkovima i nasadima kažu da to više nije njihov problem...

15. kolovoza 2019. - 11:23

Divlji orah, pajasen ili kod nas često nazivan "smrdljivac", počeo se, nakon Marjana, širiti i po centru grada, točnije po Dioklecijanovoj palači.

Fotografije kolege Duje Klarića ponajbolje svjedoče kako su tisućljetne zidine i bedemi postali domom ovoj, inače jako agresivnoj biljci koju smatramo korovom. Nije rijetkost da su nam gradski bedemi obrasli svakojakim biljem, a među njima su svakako zanimljive kapare, kojih ima, primjerice poviše Srebrnih vrata.

Iako smo najprije pomislili da je za održavanje stare jezgre zadužena gradska tvrtka "Parkovi i nasadi", od Gordana Tahirbegovića, voditelja odjela održavanja ovog komunalnog poduzeća, smo doznali kako je to nadležnost Odsjeka za staru gradsku jezgru koja daje nalog "Parkovima".

Kazao nam je također kako su prijašnjih godina "Parkovi" bili angažirani na poslovima održavanja gradskih zidina i bedema, ali da već zadnje tri-četiri godine to nije slučaj.

- Pajasen je biljka koja se jako brzo razmnožava, tako da od sjemenke do stadija kada dosegne visinu od jednog metra prođe tek godina dana. Najčešće raste na površinama koje su zapuštene ili se slabo i nedovoljno održavaju, dok ga nema na površinama koje se redovito kose - navodi Tahirbegović i najavljuje kako će početkom jeseni djelatnici ove tvrtke uklanjati ostatke smrdljivca na Spinutu i Mejama.

Za sve vlasnike koji imaju privatne parcele, a primijete da se na njima "utaborio" ovaj korov, predlaže njegovo suzbijanje mehaničkim putem, odnosno ručno, s obzirom na to da je zabranjena upotreba kemijskih sredstava. Bitno je, kaže, da se biljci ne dozvoli da razvije list, odnosno, treba se sjeći nisko da to toga ne dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 01:34