StoryEditor
Splitgrađanska ofenziva

'Peći na drva' dobile fumare: Splićani maskirali nakaradne kante za smeće i poslali jasnu poruku gradonačelniku pa najavili i nove akcije

12. studenog 2017. - 11:36

Kante koje su izazvale opću negativnu reakciju, od vrha gradske vlasti do građanskih aktivista, pokazale su se kao zgodna podloga za performans koji je izvela Građanska inicijativa Split (GIST).

Revoltirani brojnim “pećima na drva”, kako građani podrugljivo nazivaju ovu komunalnu opremu, aktivisti su ih, kad se već oko toga nisu dogovorili koncesionar i gradske vlasti, “redizajnirali” tako što su ih maskirali u pakete, sakrili vrećama za smeće, duhovito im dodali fumare od pravih peći, nalijepili transparente tamo gdje stoji prazan oglasni prostor…

Akcija ima politički kontekst, aktivisti s natpisima upozoravaju na kritike koje su nadležni uputili kantama za smeće prije pola godine. Premda djeluje benigno, borba protiv kanti ima širi kulturni, čak i politički značaj. Njome se propituje volja nove vlasti da prekine s katastrofalnom praksom prethodnika koji su, poput Baldasara (koji je odgovoran za redikulozne kante), proglasili šarmantnim “šušur” kojim je zagušena jezgra štekatima, kioscima, kućicama i svim mogućim neukusom.

Organizator Vjeko Santrić kaže da legalnim putem upozoravaju na ovakve probleme, ali se pitaju do kada će to biti potrebno.

- Nije nam ni današnji gradonačelnik jasan. On je s jedne strane za uvođenje reda, čišćenje na Žnjanu, ali što je s gradskom jezgrom? Za nju je izjavljivao prije nego što je postao gradonačelnik da ona ne može biti jeftino mjesto za dvije pive. A u međuvremenu dobivamo sve gore stvari koje on gleda mrtav-hladan. Nakon što je Opara izjavio 10. srpnja da će se ukloniti kante koje je samovoljno rasporedio koncesionar, nicale su nove - napominje Vjeko Santrić i dodaje kako ovo radi i kao predsjednik kotara Varoš, gdje će također “označiti” kante.

Radi dosadašnjih prosvjednih akcija Građanska inicijativa se već nalazi u sudskom sporu sa firmom “Akceleracija”, koncesionarom na oglašavanje po stupovima javne rasvjete, koja sada ima i kante na javnim površinama. GIST je prije nekoliko godina skidao sa rasvjetnih stupova u jezgri kartone s reklamama kako bi upozorili da tu koncesionaru nije dozvoljeno oglašavanje.

- Tužili su nas da smo im krali kartone. Nakon što smo pisali prigovore Gradu, ono na što smo ukazivali se legaliziralo i unijelo u aneks ugovora gradske firme "Spalatum DMC" i koncesionara da se može tako raditi - napominje Santrić.

'Akceleracija' ubrzano 'kiti' rasvjetne stupove novim reklamama
Do firme "Akceleracija" za komentar preko vikenda nismo uspjeli doći. No, zato smo primijetili da su dobili "ubrzanje" kad je riječ o oglašavanju po stupovima javne rasvjete.

U Ulici Domovinskoga rata do sada im je bio maksimum tri oglasa po stupu.

No, sad su pored tri oglasa po stupovima izvjesili po dvije zastave za sajam "Adriatic design Expo". Ne znamo je li "Akceleracija" potpisala novi aneks ugovora koji im omogućava da još više eksploatiraju stupove javne rasvjete kao oglasne prostore. Ako nisu, vjerojatno će im gradska firma "Spalatum DMC" izaći u susret, kao i do sada, jer ti gradski službenici od toga dobivaju plaće.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 04:22