Splitvelika rekonstrukcija

'Obojena zaslužuje natječaj po uzoru na Žnjan': Čikotić gura veliki preporod Kašteleta, evo kako je zamislio popularnu plažu

Piše Ivan Kaštelan

Na inicijativu Ante Čikotića, predsjednika Komisije za urbanizam splitskoga Gradskog vijeća, to je tijelo gradonačelniku Andri Krstuloviću Oparu uputilo prijedlog da se, baš kao i na Žnjanu, krene s urbanističko-arhitektonskim natječajem za uređenje i urbano opremanje popularne Obojene.

– Plaža Kaštelet je ne samo pomorsko i kulturno dobro, nego djelomično i dio park-šume Marjan. Stoga smatram da ova vrijedna lokacija zaslužuje posebnu pažnju i interes grada Splita – obrazložio nam je razloge svoje inicijative mostovac Ante Čikotić.

Na ovoj godinama zapuštenoj, ali građanima dostupnoj i dragoj plaži, prema postojećem GUP-u na nasutom dijelu omogućava se održavanje šljunčanog nasipa obalnom linijom, uređenje platoa sadnjom visoke vegetacije, uređenje pješačkih, sunčališnih i rekreacijskih površina, te postavljanje tuševa i kabina za presvlačenje, garderoba i sanitarnih čvorova.

U prijedlogu što su ga podržali članovi Komisije za urbanizam, a koji tek treba pripremiti da bi se pojavio na Gradskom vijeću, stoji kako je krajnji cilj natječaja dobivanje idejnog rješenja kojim će se cjelovito sagledati područje plaže Kaštelet.

– Rekonstruirao bi se postojeći objekt površine 38 metara četvornih, odredio izgled i pozicija još jednog ugostiteljskog objekta, no ne većeg od 12 kvadrata s pripadajućom terasom, sanitarnim čvorovima i kabinama za presvlačenje. Rezultat svega trebalo bi biti krajobrazno uređenje cjelokupnog obuhvata, klupe, koševi za smeće i rasvjetna tijela, reguliran pješački i biciklistički promet, te promet vozila u kretanju i mirovanju – stoji u prijedlogu.

#SPLIT#KAšTELET#OBOJENA SVJETLOST#ANTE čIKOTIć