StoryEditorOCM
Splitvelika rekonstrukcija

'Obojena zaslužuje natječaj po uzoru na Žnjan': Čikotić gura veliki preporod Kašteleta, evo kako je zamislio popularnu plažu

14. ožujka 2018. - 21:57

Na inicijativu Ante Čikotića, predsjednika Komisije za urbanizam splitskoga Gradskog vijeća, to je tijelo gradonačelniku Andri Krstuloviću Oparu uputilo prijedlog da se, baš kao i na Žnjanu, krene s urbanističko-arhitektonskim natječajem za uređenje i urbano opremanje popularne Obojene.

– Plaža Kaštelet je ne samo pomorsko i kulturno dobro, nego djelomično i dio park-šume Marjan. Stoga smatram da ova vrijedna lokacija zaslužuje posebnu pažnju i interes grada Splita – obrazložio nam je razloge svoje inicijative mostovac Ante Čikotić.

Na ovoj godinama zapuštenoj, ali građanima dostupnoj i dragoj plaži, prema postojećem GUP-u na nasutom dijelu omogućava se održavanje šljunčanog nasipa obalnom linijom, uređenje platoa sadnjom visoke vegetacije, uređenje pješačkih, sunčališnih i rekreacijskih površina, te postavljanje tuševa i kabina za presvlačenje, garderoba i sanitarnih čvorova.

U prijedlogu što su ga podržali članovi Komisije za urbanizam, a koji tek treba pripremiti da bi se pojavio na Gradskom vijeću, stoji kako je krajnji cilj natječaja dobivanje idejnog rješenja kojim će se cjelovito sagledati područje plaže Kaštelet.

– Rekonstruirao bi se postojeći objekt površine 38 metara četvornih, odredio izgled i pozicija još jednog ugostiteljskog objekta, no ne većeg od 12 kvadrata s pripadajućom terasom, sanitarnim čvorovima i kabinama za presvlačenje. Rezultat svega trebalo bi biti krajobrazno uređenje cjelokupnog obuhvata, klupe, koševi za smeće i rasvjetna tijela, reguliran pješački i biciklistički promet, te promet vozila u kretanju i mirovanju – stoji u prijedlogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:41