StoryEditorOCM
SplitKROZ IGLENE UŠI

'Ni sto prijava nije potaknulo redare da odčepe kvart, već je godinama blokiran vozilima': vatrogasci objašnjavaju na koji način u nemogućim uvjetima spašavaju živote i imovinu

24. siječnja 2019. - 18:37
Svakodnevica na zapadnom ulazu u Radunicu

Prošlog je tjedna gorjela trafostanica pokraj Osnovne škole "Bol", naši gasitelji nisu mogli pristupiti požarištu zbog nepropisno parkiranog kombija uz Put Plokita. Snašli su se, naravno, nije im prvi put da zbog nekulture i neznanja vozača moraju intervenirati po principu "snađi se druže".

– To je svakodnevica u kotaru Lučac. Cijeli je kvart već godinama blokiran vozilima. U Radunici, kod kućnog broja 1, nalazi se ulaz za vozila Hitne pomoći i vatrogasce. Na početku je prometni znak zabrane ulaska i parkiranja, osim za korisnike garaža. Koriste se dvije garaže i po zakonu automobili moraju biti u njima, ali... Svakodnevno pozivamo prometne redare, ali oni ne izlaze na teren i ne kažnjavaju neodgovorne vozače. Imaju sigurno više od stotinu prijava – kaže naš sugrađanin, stanovnik Radunice, pa dodaje:

– Sva sreća da više od godinu dana nije bilo ni jednog požara, a ni jedan poziv nije upućen hitnoj pomoći. No, svi susjedi strahuju, što ako se zlo dogodi.

Nazvali smo Ivana Kovačevića, zapovjednika gradske Javne vatrogasne postrojbe, i pokušali doznati što se može napraviti unaprijed, kad već odgoj i kazne nisu odradili svoje.

– Ako možemo, mi prođemo i kroz iglene uši – kaže nam prvi splitski vatrogasac.

– U praksi to izgleda ovako: nema vremena za pozivanje pauk-službu, pa se snalazimo. Ili iziđe naših šest vatrogasaca i "na ruke" pomaknu vozilo koje smeta ili koristimo "roll-car", uređaj koji podmetnemo pod kotače vozila i tako ga odguramo. Nerijetko zapovjednici dođu vozilom što bliže mogu požarištu, pa razvuku cijevi koliko ide – naglašava Kovačević.

Nepropisno parkirana vozila usporavaju intervenciju te upravo ona mogu biti razlog nečijeg stradavanja. Što onda? Hoće li tada nekulturni vozač osim kazne za nepropisno parkiranje dobiti i onu za nanošenje zla iz nehaja? I je li to nehaj, ako već propitkujemo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 11:07