StoryEditor
Split'Zlatna vrata'

'Nema nam spasa, ali treba skupo prodati svoju kožu': predsjednik Društva arhitekata podržao peticiju protiv smjene Tamare Visković

Piše PSD
30. prosinca 2018. - 23:46

Najava smjene Tamare Visković s mjesta ravnateljice Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata bila je povod za pokretanje online peticija nazvane 'Zaštitimo kulturu grada Splita od političkog kadroviranja!'

Dragan Žuvela, predsjednik DAS-a, podržao je, u osobno ime, potpisivanje peticije:

- Mi, kulturni radnici, umjetnici, publika i građani, ovom peticijom tražimo da se raspusti Upravno vijeće Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, da se provedu novi izbori za članove Upravnog vijeća Centra koji su usklađeni sa Zakonom o upravljanju ustanovama u kulturi (Članak 3.), da se poništi odluka Upravnog vijeća o imenovanju Ive Uglešića za ravnatelja Centra, da se ponovno raspišu izbori i izabere kandidat ili kandidatkinja koji/a svojom iskustvom, edukacijom i planom razvoja Centra u četverogodišnjem mandatu predstavlja najboljeg kandidata ili kandidatkinju.

Prema informacijama poznatima javnosti, vjerujemo da se Upravno vijeće Centra nije vodilo kriterijima profesionalne kvalitete već kriterijem političke podobnosti.

Ovom peticijom obraćamo pozornost na nekoliko stavova na kojima temeljimo svoje zahtjeve:

1. Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u mandatu Tamare Visković doživio je procvat u programskom i financijskom smislu te radu sa zajednicom tj. publikom. Centar ispunjava smisao svojeg postojanja, odgovara na realne potrebe korisnika, program i aktivnosti Centra su uključivi, aktivnosti i program su usklađeni s dugoročnim planiranjem i održivim razvojem koji je promišljen i suvremen, Centar razvija odnose sa svojim korisnicima, razvija postojeću i stvara novu publiku.

Centar je jedina gradska ustanova koja nije proračunski korisnik. U mandatu Tamare Visković ostvareno je javno-civilno partnerstvo između ustanove u kulturi i organizacije civilnog društva na upravljanju i programiranju prostora Ljetnog kina Bačvice. Na ovaj način zaštićena je namjena Ljetnog kina Bačvice kao javnog prostora za kinematografsku djelatnost. Postavljanjem političke podobne osobe na mjesto ravnatelja Centra direktno se ugrožava upravo ovo zaštita i otvara prostor za malverzacije s namjenom Ljetnog kina.

2. Da se poštuje Zakon o upravljanju ustanovama u kulturi koji kaže u Članku 3. da se članovi Upravnog vijeća iz redova predstavničkih tijela biraju iz redova uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika, a ne po principu pripadnosti vladajućim strankama ne bi se našli u ovoj situaciji da nam politički angažirani pojedinci bez ikakvog iskustva rada u kulturi i umjetnosti kadroviraju ravnatelje ustanova u kulturi.

Zbog očuvanja kulture i umjetnosti grada Splita, zbog očuvanja jedne od rijetkih institucija u kojima se stvara i realizira kvalitetan obrazovni i kulturni program, i prostora u kojem se građani, drugi kulturni radnici i umjetnici osjećaju pozvani, pozivamo vas da potpišete ovu peticiju i pomognete zaštiti Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata od još jednog političkog kadroviranja u gradu Splitu.

Ovim putem tražimo i javnu objavu biografija i programa kandidata jer se radi o javnim dokumentima.

Žuvela: Glas protiv shema

- S obzirom da ostanak u RH podrazumijeva borbu - borbu ne samo za osobnu budućnost nego doslovno budućnost i države i naroda, važno je i esencijalno dizati glas i protiviti se uvezanim i uigranim shemama koje nas toliko koštaju. Iskreno, osobno ne znam puno o gospođi Tamari Visković, ali znam da njen montirani nasljednik, po svemu iznesenom, ni približno ne zadovoljava kriterije na temelju kojih bi trebao doći na tu poziciju i simbol je nečeg protiv čega se treba boriti do zadnjeg daha.

Ako se nećemo boriti, onda se ne trebamo ni čuditi što tonemo na svim frontama. Mislim da nam u osnovi nema spasa na duge staze ali isto tako mislim, kao što bi često naglasio stari rendžer Tex Willer, da treba skupo prodati svoju kožu - jer to ljudi s kičmom rade, pa i kad je situacija bezizlazna.

#ZLATNA VRATA# TAMARA VISKOVIć# DRAGAN ŽUVELA

Izdvojeno