StoryEditor
Split'save our sea'

'Naša Mala sirena - čuvarica Jadrana': pogledajte veliki mural učenika Umjetničke škole u splitskoj luci

22. studenog 2018. - 19:58

"Save our sea!" ("Spasite naše more!") - poruka je s neobičnog murala s likom morske sirene načinjene od prikupljenog plastičnog otpada koji je novi ukras pročelja objekta Lučke uprave na lukobranu.

Tjednima su ga stvarali i osmišljavali učenici Škole likovnih umjetnosti s mentoricom prof. Hanom Leticom, a priča je počela u rujnu, u povodu obilježavanja mediteranskog Dana obale, na poziv, u organizaciji Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC).

- U rujnu se odvijao "Coast day" na temu zaštite mora od plastike, pa smo na tom tragu krenuli raditi skice za mural s ciljem podizanja svijesti o opasnostima koja morskim bićima prijete od otpada u moru. S ljudima iz Lučke uprave odabrali smo odgovarajući zid još ljetos, a kad je nastava počela, krenuli smo u osmišljavanje.

Učenicima se svidjela ideja o mitskom biću sastavljenom od plastičnog otpada. Dakle, uspjeli smo zagaditi, onečistiti čak i prostor kolektivne mašte - naglašava profesorica i dodaje:

- Napravili smo i akciju prikupljanja plastike pa su tako učenici donosili plastični otpad, od starih igračaka, kabela, čekica za zube, posudica od plastike, raznoraznih boca, štapića za uši, stiropora, čikova koji se najviše bacaju u more... Iz Dubrovnika nam je stigla i velika kutija puna školjaka. Od svega toga napravljena je sirena. Za nju je odabrana skica Duje Prlića, učenika drugog razreda slikarskog odjela, te smo od njegove skice krenuli. Potom smo nabavili stirodur ploče, izmjerili smo komade proporcionalne veličini zida, pa smo ih premazivali ljepilom za keramiku kako bismo ga dodatno izolirali i učvrstili. Svi su razredi sudjelovali u tom dijelu, od prvog do četvrtog, ukupno njih četrdesetak.

Prema mentoričinim riječima, Duje je uglavnom radio trup, a njegova razredna kolegica Ema Jelača i četvrtaš kiparskog smjera Filip Glaurdić radili su lice. Svi ostali radili su na dijelovima repa.

- No, možemo reći da su na neki način svi sudjelovali u svemu, jer je u ovoj projektnoj nastavi jednako važan bio onaj koji crta, onaj koji pere pinele, onaj koji pušta muziku ili onaj koji ide po piće i grickalice za svih - kaže nam prof. Letica, koja hvali i učenice fotoodsjeka Stellu Roso i Saru Andrić koje su maestralno napravile kompoziciju tonova plave boje.

- Gušt je bio gledati učenike kako rade ovaj projekt. Sve u svemu, kompleksno, s više faza, budući da je riječ o jako mladim ljudima, bilo je dosta zahtjevno, ali odradili su to baš junački. Mala sirena ostaje na zidu kao trajno upozorenje domaćima i turistima da se sve brižnije odnose prema moru i obali - poručuje prof. Letica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 16:54