StoryEditor
Splitđir po peškariji

'Lignja - 140 kuna!? To nije normalno': pitali smo Splićane što kupuju i pripremaju za obiteljski ručak; 'Doktor od ribe' i nije oduševljen ponudom: Ništa posebno

Piše Ana Franić
19. travnja 2019. - 12:37
Raža se prodaje po cijeni od 80 kuna po kilogramu

Veliki petak spomen je na Kristovu smrt i na taj dan u Crkvi se oduvijek postilo. Tako su i brojni Splićani jutros pohrili na splitsku peškariju kako bi kupili najbolju ribu za obiteljski ručak.

- Žena i djeca zaželili su ribu na gradela tako da sam kupio srdele i trlje. Oni će srediti sve ostalo, ja sam samo majstor od vatre - govori nam Tonči dodajući kako je cijena u globalu prihvatljiva, ali nije mu jasno kako se lignja može prodavati i po cijeni od 140 kuna.

- To nije normalno - ističe Tonči.

Štandovi i kašete puni su ribe. Svatko može pronaći nešto za svoj džep. Od srdela, trlja, tabinja, kozica, škampi, mola, palamida, lignjuna pa sve do morskog psa.

Ponuda na splitskoj peškariji bogata je od ranog jutra: 'ćirnite' što se sve i po kojim cijenama nudi na bancima

- Tradicionalno na Veliki pet jedemo ribu. Prije smo uvijek jeli bakalar, ali tko to sebi više može priuštiti. Cijena je otišla u nebo. Kad malo bolje pogledate, kako bi nahranili četveročlanu obitelj ribom treba pravo malo bogatstvo, a opet si za uru vrimena gladan. Ali što je tu je, običaji su takvi i može se pretrpjeti za Veliki petak i Badnjak, objašnjava nam umirovljenica Marija.

Obilazak peškarije nemoguć je bez posjeta legendarnom Zlatku Ivuliću.

- Ponuda ribe je dobra, ali moram priznati ništa posebno. Kao da nije Veliki petak, ali mnogi su već jučer kupili sve što im treba za danas - zaključuje Ivulić.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 08:48