Splitkako će se sada graditi?

'Karetaši' u štrajku: dosta im je kazni, od sutra ne dostavljaju robu u centru grada; Jesu li za sve krivi komodni splitski ugostitelji?

Piše Gabrijela Radanović
8. svibanj 2019. - 20:33
Kako ja mogu plaćat troškove i prijavit radnike na osam sati, a mogu radit dva sata kroz jutro, žali se Boris Plenković

Od sutra karetaši više ne dostavljaju robu u centru grada - potvrdio nam je to Boris Plenković, vlasnik obrta "Elektrovozila", u čijem je voznom parku osam dostavnih kareta specijaliziranih za uske ulice kakve prevladavaju u Getu i Varošu.

Split nikako ne uspijeva riješiti kaos zbog dostavnih vozila u centru grada; Evo kako su istom problemu doskočili Dubrovnik, Zadar i Šibenik; ANKETA: koje je najbolje rješenje?

Kaže da se protekla dva dana podijelilo više tisuća kuna kazni svima koji su dostavljali nakon 9 sati ujutro, zato od sutra, u znak protesta, prestaju s radom.

- Danas su podijelili više tisuća kuna kazni nama i kamionima koji dostavljaju iza 9 sati kod HNK i kod Đardina - pripovijeda Plenković koji ističe da se sav posao ne može obaviti do 9 sati ujutro kada na snagu stupa zabrana vožnje pješačkom zonom u centru grada.

- Takvim represivnim ponašanjem kompletno će blokirati cijeli grad. Ja sam već neke firme obavijestio, a Grad sam već tužio zbog kršenje Ustavom zajamčenog prava na rad. Kako ja mogu plaćat troškove i prijavit radnike na osam sati, a mogu radit dva sata kroz jutro - ističe naš sugovornik.

Premda je dostava dozvoljena od pet do devet ujutro, prije šest sati nitko ne otvara svoja vrata, a i to su rijetki.

Boris Plenković ističe da godišnja dozvola za prijevoz uskim centrom grada iznosi 10.000 kuna, a većinu godinu, dodaje, radi tek dva sata dnevno.

- Moramo još jednom napomenuti da kareti ne prevoze robu samo ugostiteljima. Tu je građevina, evo, ženi koja živi u centru sam triba donit krevet i ne mogu ga dovest. Kako će ona sad dobit krevet. Vozim za dućane, kako će oni dobit robu? - pita se Plenković.

Njegove navode o intenzivnijem kažnjavanju od strane redarstva, potvrdio nam je i Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo te poručio da neće odustati od kažnjavanja svih koji ne poštuju propisana pravila.

- Komunalni redari u suradnji s prometnim redarima i policijom od ponedjeljka su krenuli intenzivnije kažnjavati sve koji voze van radnog vremena, one koji nisu registrirani i sve koji nisu podnijeli zahtjeve za ishodovanje dozvole - kazao nam je Ordulj i potvrdio da će se nastaviti jednakim intenzitetom kažnjavati sve koji budu odstupali od pravila.

Podsjetimo, osim ljeti, od 15. lipnja do 15. rujna, kada je električnim karetima u poslijepodnevnim satima dozvoljeno ulaziti u uski centar grada, ostatak godine cijeli posao moraju obaviti do 9 sati ujutro.

Kako će ova odluka o intenzivnijeg kažnjavanja utjecati na brojna gradilišta u centru grada?

#šTRAJK#KARETAšI# DOSTAVNA VOZILA# CENTAR GRADA