Split'kriza vlasti'

'Gradska uprava je u kaosu, u kuloarima se priča o međuljudskim sukobima': splitski SDP-ovci žestoko napali vladajuće, govorili o 'hobotnici koja crpi novce'

Piše Merien Ilić
3. prosinac 2019. - 18:10
rgx time: 2.6941299438477E-5

Prvi čovjek grada odgovoran je za funkcioniranje sustava, a, kako vidimo, on ne funkcionira, stoga tražimo tematsku sjednicu o stanju u gradskoj upravi.

Poručili su to danas članovi SDP-ova Gradskog odbora, a Goran Kotur, predsjednik splitskih socijaldemokrata, upozorio je na činjenicu kako poteštat Andro Krstulović Opara nije ispoštovao Zakon o proračunu, odnosno nije do 15. studenoga predao prijedlog ključnog financijskog plana Grada za 2020. godinu, za što nema propisanih sankcija.

– To je samo jedna od potvrda da vlast u Banovini ne funkcionira. U kuloarima se čuje da postoje međuljudski sukobi i nefunkcioniranje na političkoj i administrativnoj razini, što se vidi u nizu primjera unutar gradske uprave, koja je u kaotičnom stanju, u komunikaciji između Javne ustanove za upravljanje Marjanom i Grada, materijali za sjednice Vijeća ne stižu na vrijeme...

Politička razina odavno je u blokadi, a u Gradu se upravlja samo interesima koalicijskih partnera predvođenih HDZ-om i Kerumovim HGS-om. SDP je uputio zahtjev gradonačelniku za nadzor kotareva i mjesnih odbora. Primjerice, na Bolu i u Spinutu sjednice kvartovskih vijeća nisu sazivane unutar propisana tri mjeseca. Participativni proračun se tek na papiru provodi, no čini se da i ne postoji. Kotarevima se dodjeljuju mizerna sredstva... Očito je da Grad ima problem, pa je vrijeme da se provede dubinska analiza – ustvrdio je Kotur, uz napomenu da Banovina mora funkcionirati bez obzira tko je na vlasti.

SDP-ov županijski vijećnik Danijel Kukoč kritizirao je koaliciju koja “trguje bez voljnog elementa da Split ide naprijed”.

 

– Kriza gradske vlasti prelazi na komunalna poduzeća. Ispod stola se trguje raznim privatnim interesima. Imamo privid svađe, a zapravo imamo raširenu hobotnicu koja na razne načine kontrolira gradska poduzeća, gdje se crpi novac za privatne interese – rekao je Kukoč, te se osvrnuo na participativni proračun i decentralizaciju sredstava prema kotarevima u kojima bi sami građani mogli odlučivati koji zahvati im trebaju u kvartu, a ne da se novac troši bez promišljanja.

– U Trogiru gradonačelnik obiđe sve kotareve i građani mogu odlučivati o zahvatima na svojem terenu. U Splitu je vidljivo da Grad ne može realizirati ni ono malo što je zacrtao pa je vrijeme da građani preuzmu inicijativu kako bi sami odlučivali što će se u njihovu kvartu raditi – predložio je Kukoč.

Gradski vijećnik Joško Markić upozorio je na činjenicu da u Splitu nema investicija ni značajnijih aktivnosti koje bi ojačale gospodarstvo i povećale zaposlenost.

– Podižu se porezna opterećenja građana, a smanjuju socijalna davanja. Ne promišlja se dugoročno, nego parcijalno. Troši se novac uludo bez ikakvog pozitivnog utjecaja na kvalitetu života u gradu, pa je tako na privremeni kolodvor otišlo više od sedam milijuna kuna, za koje nismo dobili ništa, a naknada umirovljenicima se smanjila za devet milijuna kuna, kvalitetne pristupne ceste do Kile nisu izgrađene, a čini se da će i uređenje Žnjana kasniti, smanjeni su prihodi od EU-ovih projekata... Sve su to pokazatelji da se loše i megalomanski planira i da je gradska uprava neučinkovita, nefunkcionalna i troma – zaključio je Markić.

#HDZ#SDP#BANOVINA#SPLIT#HGS