StoryEditor
Splitakcija u jezgri

'Crna mjenjačnica' izazvala brojne reakcije Splićana, iz 'Auro Domusa' tvrde: Ne znamo tko nas je 'napao', samo smo otvorili stari prozor...

25. srpnja 2018. - 10:06
20180724_123118hhh

Nakon "Crnog Peristila" jučer smo dobili – crnu mjenjačnicu. Ono prvo je bila anonimna umjetnička akcija, a ovo drugo je također anonimna akcija, a je li umjetnička ili aktivistička, još ćemo vidjeti, ako se dozna koji koncept iza nje stoji.

Noćna akcija u Marmontovoj iznenadila Splićane: pogledajte kako je aktivist 'uredio' prozor mjenjačnice koja je izazvala buru u javnosti

Riječ je, naravno, o nedavno otvorenoj mjenjačnici na vrhu Marmontove ulice. Podsjetimo, šef konzervatora dr. Radoslav Bužančić poslao je objavu kako investitorskoj tvrtki "Auro Domus" nije dao odobrenje za probijanje zida kuće Pavlović i zatražio je obustavu radova. No, nakon što je probijen zid, u prostoru je počelo poslovanje. Staklo mjenjačnice jučer ujutro osvanulo je zacrnjeno, jednako kao i veliki reklamni plakat koji je besmisleno ostao.

Zasad ne znamo koji je povod ovom činu, niti koji je motiv. Kako bilo, slučaj s otvaranjem mjenjačnice u Marmontovoj pokazao je da se povijesnu jezgru eksploatira "na crno", bez konzervatorskog odobrenja za takav zahvat. Zato je dobio velike kritike na društvenim mrežama i od predstavnika struke kao primjer bezobrazluka u okupaciji povijesne jezgre reklamnim i komercijalnim sadržajima.

Davor Žic u ime "Auro Domusa" potvrdio nam je kako oni ne smatraju da je počinjen vandalizam jer je, dodao je, na istome mjestu na zgradi već postojao otvor.

 

– Mi smo otvorili prozor koji je nekada tu bio, u dogovoru s vlasnikom s kojim imamo ugovor. Konzervatori su nam poslali zahtjev za obustavu radova kad su oni već bili gotovi, tako da ih nismo mogli obustaviti. Sad s njima trebamo obaviti utvrđivanje postojećega stanja – napomenuo je Žic.

U toj tvrtki nisu htjeli komentirati incident.

– Prijavili smo slučaj policiji, predali smo im snimku nadzornih kamera i prijavili nastalu štetu. Ne znamo je li akcija bila usmjerena protiv naše imovine ili susjednog plakata. Više o motivima će se znati nakon što policija uhvati počinitelje – smatraju u "Auro Domusu".

Upitali smo u Ministarstvu graditeljstva jesu li njihovi inspektori što utvrdili nakon što su nam prije dva tjedna kazali da je "ispitni postupak u tijeku", ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovor. U "Auro Domusu" također tvrde kako nisu ništa dobili iz spomenutog ministarstva, te kako im je od stručnjaka rečeno da se radi o jednostavnom zahvatu koji nije u nadležnosti građevinske inspekcije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 07:44