StoryEditorOCM
Zagoranevjerojatni prizori

Opsadno stanje u Imotskom pred Thompsona: jake policijske snage čuvaju - Tina Ujevića, ore se ‘Jure i Boban‘...

Piše Frano Kiso
8. kolovoza 2024. - 17:51

19:00 Dok se u Imotskom čeka večerašnji samostalni koncert Marka Perkovića Thomspona gradom odjekuju ustaški povici i pjesme ustaške tematike.

Čuje se i ime predsjednika Zorana Milanovića kojem okupljeno mnoštvo iz sveg glasa skandira: Zoki, ped*** koji je jučer oštro kritizirao ponašanje iz Imotskog.

17:50 Samo dva dana nakon povijesnog koncerta na Gospinom Dolcu i čudesnih prizora pretrpanog grada u Dalmatinskog zagori, uslijedio je nastavak domoljubne euforije.

Ovaj put je svemu kumovao prvi samostalni koncert Marka Perkovića Thompsona i slično kao i nekidan dočekale su nas nepregledne kolone automobila prema ulicama Imotskog koje nikako su nisu predviđene za ovoliki broj ljudi koje treba smjestiti, nahraniti ili im u slučaju neke potrebe - hitno pomoći.

image
Frano Kiso

Već od 16 sati jedva se moglo pristupiti glavnom imotskom trgu koji je poslužio kao centralno mjesto za zagrijavanje pred glazbeni spektal. Pjevale su se svima dobro poznate domoljubne pjesme večerašnje glazbene zvijezde, a čini se da ni medijski natpisi ni osude političara zbog pjevanja ustaških pjesama nisu osujetili posjetitelje u namjeri da i ovom glazbenom događaju daju notu – crnila, doslovnog i figurativnog.

Na svakom koraku mogu se vidjeti crne HOS-ove majice s natpisima ‘Za dom spremni‘, dok je ovaj put izostao glavni dekorativni hit kakav smo vidjeli prije dva dana. Statua Tina Ujevića više nije obavijena crnim majicama i čuvaju ga jake policijske snage, njih čak šestero, a ispred njih se načičkala raspjevana masa koja je na trg donijela i poprilične količine pirotehnike.

image
Frano Kiso

- Dolazimo iz Obrovca. Atmosfera je sjajna i svake godine se trebamo okupiti u Imotskom. Jedina zamjerka je ozvučenje, dopire različita muzika iz različitih kafića - kaže nam jedan obožavatelj s HOS-ovom zastavom, ustoličen tik ispod Tina Ujevića.

A dilemu jesu li te identifikacijske oznake vezane uz Hrvatske obrambene snage u Domovinskom ratu ili pak nacističku Nezavisnu Državu Hrvatsku razriješili su gromoglasni ustaški napjevi koji su se orili centrom Imotskog.

image
Frano Kiso

S posebnim žarom i entuzijazmom intonirana je i neslužbena ustaška himna "Evo zore, evo dana", uz konstantne povike "za dom spremni". Valja napomenuti da su se ipak više pjevale pjesme večerašnje glazbene Marka Perkovića Thompsona.

Među ljubiteljima ovog glazbenog žanra najviše je bilo mladih koji su relativno nedavno napustili školske klupe, no čini se da im se povijesne knjige nisu posebno urezale u pamćenje.

Načelnik policije stoji tik do Tina Ujevića, tu je i i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, a na štandovima gotovo da i nema ustaških znakova, majica i simbola u odnosu na prekjučer.

image

Miro Bulj

Frano Kiso
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 14:46