StoryEditorOCM
ZagoraNJIHOVA ‘POETICA‘

Bračni par Nosić rastura sa svojim vrgoračkim čudom: ‘Na koja smo god vrata kucali, odmah su nam se otvorila...‘

Piše Dijana Turić
6. studenog 2024. - 07:22
Nosići se pripremaju za skorašnju gradnju velike destilerije u Majićima za koju su nedavno ishodili građevinsku dozvolu. Destilerija će imati i kušaonicu i prezentacijski prostor te 10 do 12 zaposlenika, a do 2028. godine će proizvoditi i viski i rumJoško Šupić/Cropix

Najbolji hrvatski džin "Poetica" koji su u svojoj destileriji u Vrgorcu prije tri godine, kada je i otvorena, "stvorili" Jelena i Drago Nosić, na ‘‘GinIstri‘‘ osvojio je titulu najboljeg džina uz dodatnih šest medalja.

Naime, odmah nakon otvorenja uslijedilo je i svečano proglašenje najboljih džinova, a titulu ‘‘Best gin in show 2024.‘‘ odnio je "Poetica Olive gin", s time da je na ocjenjivanje pristiglo 68 uzoraka iz pet zemalja.

Osim ove prestižne titule i platinaste plakete u kategoriji ‘‘London Dry Gin‘‘, "Poetica" destilerija dobila je i glavnu nagradu festivala - sponzorski ugovor s tvrtkom ‘‘Valalta‘‘ iz Rovinja.

Proizveden od čiste izvorske vrgorske vode i pomno odabranog začinskog bilja, džin "Poetica" i obitelj Nosić velikim uspjehom su pokazali kolika je njihova istinska ljubav prema poslu koji rade, a ujedno su i dokazali kako se svjetska kvaliteta može ostvariti u srcu malog Vrgorca.

Od 2021. godine do danas Nosići su sa svojim džinom osvojili čak 17 medalja, i to s novih sedam, po tri u Berlinu i Istri i ovog ljeta četiri u Londonu.

Kako nam je kazao Drago Nosić, studeni će njemu i supruzi Jeleni biti iznimno aktivan jer idu u London, gdje je "Poetica" i nominirana među pet najboljih svjetskih džinova, što je znak da su već pobrali lovorike.

Naime, "Poetica" je nominirana u najuži izbor londonskog IWSC-a za najboljeg svjetskog proizvođača "London Dry Gina", ali i najbolji "London Dry Gin" za 2024. godinu.

image

Džin ‘Poetica‘, koji su u svojoj destileriji u Vrgorcu prije tri godine, kada je i otvorena, ‘stvorili‘ Jelena i Drago Nosić, na ‘‘GinIstri‘ je osvojio titulu najboljeg džina, uz dodatnih šest medalja

Jakov Prkić/Cropix

Nakon Londona, Nosići putuju na Maltu, gdje će na Mediteranskom turističkom forumu održati edukaciju "HArt of Mediteran" na kojoj će predstaviti mješavinu džina i čokolade u ručno oslikanim bocama, za što je zadužen akademski slikar Ante Tolić iz vrgorskog Kutca, a na kojem će poslužiti svoje koktele.

Linije konceptualnih likera

Osim toga, sredinom studenoga u Splitu na Grand Gourmetu Nosići će premijerno predstaviti svoje "Sonate u likeru" - liniju konceptnih likera.

- "Poetica" destilerija širi asortiman proizvoda slijedeći svoju filozofiju inovativnog pristupa i maksimalne kvalitete. Priču o likerima duboko utkanim u tradiciju Dalmacije i Hrvatske pomičemo na novu, višu razinu kroz kombinaciju aromatskog potencijala našeg vrgorskog kraja.

Perjanica ove linije je liker "Rubinino", rubin boje koja je obilježila povijest Dalmacije i koji kombinira čak osam različitih alkoholnih baza, čija su osnova destilati i macerati jagode, višnje, breskve i smokve.

U toj alkoholnoj bazi dodatno maceriraju aromatične trave Dalmacije, i to ružmarin, vrisak, kadulju, mentu, lavandu i ostale samonikle biljke našega kraja - kazao je Nosić.

image

Drago Nosić: Na koja smo god vrata kucali, odmah su nam se otvorila jer ljudi osjete našu energiju i rad iz čistog srca i velike ljubavi, a čiji je ‘mozak‘ supruga Jelena

Ivo Ravlić/Cropix

Na Grand Gourmetu premijeru će imati i liker "Orancello", a u kojem se prepliću badem i naranča.

Svježina omiljenog citrusa izvanredno je balansirana dubinom badema, a izvorska voda iz vrgorskog sela Majići dodatno oplemenjuje širinu okusa.

Treća etiketa u liniji "Sonate u likerima" je "Limoncello" za koji su ekolimuni nabrani u dolini Neretve i prerađeni u roku od 24 sata od branja kako bi se zadržale sve okusne i mirisne karakteristike limuna.

U Majićima počinje gradnja velike destilerije ‘Poetica‘

Osim gostovanja u Londonu, na Malti i u Splitu, Nosići se pripremaju za skorašnju gradnju velike destilerije u Majićima za koju su nedavno ishodili građevinsku dozvolu. Destilerija će imati i kušaonicu i prezentacijski prostor te 10 do 12 zaposlenika, a do 2028. godine će proizvoditi i viski i rum.

Kako kazuje Nosić, za sada u destileriji "Poetica" u Vrgorcu rade on, supruga, rodbina i prijatelji te dvije osobe na pakiranju proizvoda, a nakon dovršetka objekta u Majićima, priča o džinu postaje i ostaje profesionalna pa će trebati stalne zaposlenike.

- U novu destileriju uložit ćemo 1,5 milijun eura i moram naglasiti da od 2021. godine otkada smo započeli "Poetica" priču imamo veliku pomoć i suradnju s Gradom Vrgorcem i TZ-om, okolnim općinama, Županijom splitsko-dalmatinskom, ma sa svim institucijama.

Na koja smo god vrata kucali, odmah su nam se otvorila jer ljudi osjete našu energiju i rad iz čistog srca i velike ljubavi, a čiji je "mozak" supruga Jelena.

I medalje iz Istre kao i sve ostale nama su jedan suludi san jer nismo očekivali kako ćemo na ‘‘GinIstri‘‘ osvojiti čak sedam medalja, a o Londonu da i ne govorim.

Na početku smo bili hobisti, ali sada je cijela obiteljska priča postala vrlo ozbiljna i našoj sreći zbilja nema kraja - kazao je Nosić, dodavši da se supruga Jelena nakon završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu dodatno usavršavala na edukacijama u Škotskoj i Hrvatskoj i svoje ogromno znanje pomalo skromno skriva i lagano prezentira, što je dokaz i dosadašnjih osvojenih 17 medalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. studeni 2024 07:22