
Većina Splićana postit će na Veliki petak kao izraz pokore, skromnosti i solidarnosti. Za razliku od ostalih dana u crkvenoj godini, na Veliki petak i Čistu srijedu post i nemrs su obvezani za sve vjernike. Iako se vjernicima preporučuje suzdržavanje od mesa na Badnjak i petkom tijekom godine, jedino je na Veliki petak meso potpuno zabranjeno. Na splitskoj Peškariji, s obzirom na vremenske uvjete koji nas očekuju, ponuda neće biti najbolja.
Brojni će sa strogim postom krenuti već sutra, a na bancima smo dobili informaciju da ponuda neće biti bogata kao inače. Ipak, kažu, nešto će se pronaći. Tijekom nevremena, logično, brodovi ostaju čvrsto vezani u lukama. U najgorem slučaju tu su uvijek soljene srdele, kojih na splitskoj Peškariji uvijek ima i to po cijenu od 20 centi po komadu. S tek pet srdela dnevno zadovoljite 50 posto preporučenog dnevnog unosa omege-3, a i vrijeme je da krenemo učiti – kada nema svježe ribe, jedemo onu mariniranu, soljenu ili očuvanu na neki drugi način. Tako, također, podržavamo hrvatske proizvođače jer je upravo prerada ribe zaslužna za razvoj brojnih gospodarstava na našoj obali i otocima, a i u takvoj ribi je zadržana većina njezinih hranjivih vrijednosti.
Nešto smo uspjeti pronaći jučer ujutro na bancima je bilo pagra na fete za 40 eura, a u komadu za 35. Losos na fete za 20, lubin teži od kila za 25, skuša za 12, veliki mol za 16, a morski pas za 12 eura po kilogramu. Palamida se nudila za 12 eura u komadu, a za 15 eura ako je na fete. Gavuni su išli za 15 eura po kilu.
Škarpinice su bile po 20, a velike po 50 eura za kilogram. Grdobina na klasičnih 16, komarča 20, cipal po 10, lignje 25, sipe manje po 20, a šampjeri za 40 eura po kilogramu. Lako je postit kad je škarpina za ručak, a brojni fratri će vam kazati da objed za Veliki petak treba biti skroman, nekoć su ljudi za takve dane birali vrste ribe koja ima što više drače smatrajući je primjerenijom. U nekim krajevima smatraju i da se na Veliki petak treba piti crno vino u spomen na prolivenu Isusovu krv.
Komentari (0)
Komentiraj