StoryEditorOCM
SplitPREVARANTI VREBAJU

Srbi bukirali apartman u Splitu, pa ga ‘iznajmili‘ Splićaninu: Plakali smo skupa, a onda me pokrao. Spasila me ova žena

Piše Mia Uzinić
26. rujna 2024. - 07:31

Zbog prevaranata iz Srbije sam skoro ostao na ulici s bolesnom majkom i izgubio pravo na dijete - započinje svoju ispovijest Splićanin (podaci poznati redakciji, op.a.) koji je nasjeo na sve češće prevare na Facebooku. Prevaranti su odlučili iskoristiti ludovanje cijena nekretnina i naivnim građanima nuditi povoljne stanove. Posebno zabrinjava koliko su u tome postali profesionalni i uvjerljivi, a 41-godišnjeg Splićanina su umalo ostavili bez ičega. 

- Hitno mi je trebao stan, a odlučio sam ga potražiti preko Facebooka jer su cijene najma tamo nešto niže. Pronašao sam stan na Pujankama kojeg je oglašavala dotična Marija. U oglasu je pisalo da je onda podstanar i da ju je gazda zamolio da umjesto njega potraži nove podstanare. Slike su bile sasvim korektne, nazvao sam gospođu koja mi je dala broj gazde, kazala je da mu je ime Alen i da se dalje s njim sve dogovorim. Alen je rekao da je iz Srbije pa da zbog toga Marija umjesto njega nudi stan za iznajmljivanje - započinje priču naš sugovornik. 

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Kaže da je ispričao u koliko groznoj situaciji se nalazi, koliko teško mu je bilo pronaći stan, da ima bolesnu majku i da je rastavljen pa ga dijete neće imati gdje doći posjećivati ako završi na ulici. Alen je preko telefona bio prepun razumijevanja, doslovce je plakao s njime. Naš sugovornik je u međuvremenu i otišao pogledati stan, a Alen mu je ubrzo potvrdio da je odlučio upravo njemu iznajmljivati stan. 

Banda iz Srbije vreba splitske podstanare! Studentici medicine digli 400 €: Stan je izgledao super, nisam sumnjala...

- Ja od sreće nisam znao gdje sam, bio sam tako sretan što sam uspio pronaći stan jer mi je istjecao ugovor i što neću morati doslovno na ulicu. Dao mi je ime i prezime, ali mi je kazao da mu novac uplatim preko međunarodne uplatnice jer se on nalazi u Srbiji. To mi je bilo prvo sumnjivo, ali sam potaknut razgovorom s njime i vlastitom euforijom zbog pronalaska krova iznad glave mu odlučio vjerovati. Platio sam u petak, preko vikenda smo se čak čuli i preko videopoziva, ne mogu vam dočarati koliko je sve bilo uvjerljivo. U nedjelju, kada sam trebao dobiti ključeve, me jednostavno blokirao na svemu i ostao sam bez ičega - govori. 

Prevarena i vlasnica stana

Nakon prvotnog šoka shvatio je da se radi o organiziranim srpskim prevarantima koji već neko vrijeme operiraju po Splitu. U njegovom slučaju, iznajmili su stan tri dana za Ultru, a potom taj isti stan oglasili za dugoročni najam pretvarajući se da su oni stvarni vlasnici stana. 

image
Karl-josef Hildenbrand/Dpa Picture-alliance Via Afp

- I stvarna vlasnica tog stana je prevarena, doduše ona je dobila novce, ali ipak je prevarena. Sve sam prijavio policiji, ali nažalost stvarna gazdarica nije bila zainteresirana za suradnju u hvatanju kriminalaca. Naši zakoni su takvi da im doslovno ništa ne možeš, možeš jedino otići u Srbiju i tamo ih tužiti. O tome sam i razmišljao, ali trošak tog postupka bi bio još veći nego novac koji su mi ukrali, a i ovako sam skoro završio na ulici.

Nisam imao gdje, nisam imao novaca, zvao sam brojne agencije za nekretnine, nitko mi nije želio pomoći. Onda se pojavila Danijela Čaleta koja me spasila, nisam imao ni kune, a ona me dovela u stan, objasnila je gazdi koji je imao razumijevanja i koji je pričekao da skupim novce. Da nije bilo njih izgubio bih i dijete i sve i tko zna što bi onda dalje bilo sa mnom. Osim što mi je pomogla, spustila mi je i cijenu, a u tom stanu živim i danas i prezadovoljan sam - ističe naš sugovornik i dodaje da je policija bila nemoćna u njegovom slučaju. 

image

Danijela Čaleta 

Ante Čizmić/Cropix

Lažni iznajmljivač Imoćanki preko Fejsa ponudio - njezin apartman! Prijevaru je otkrila slučajno: ‘Poziv me šokirao!‘

Odlučio je s nama podijeliti svoju priču kao upozorenje ostalim građanima. Naglasio je na što treba posebno pripaziti.

-  Jako je teško shvatiti da se radi o prijevari jer su svoju "igru" doveli do savršenstva. Ako vidite da je nešto predobro da bi bilo istinito - vjerojatno i je. Pripazite posebno ako iza oglasa stoje srpska i slovenska imena, ako gazda navodno nije tu nego živi negdje drugo. Također ako se stanovi, primjerice na Gripama, nude između 700 i 1000 eura, a netko svoj daje za 400 eura vrlo vjerojatno se radi o prevari. Ne dajite novce dok ne dobijete ključ ili dovoljno čvrst dokaz da stan pripada osobi koja vam ga nudi - zaključuje naš sugovornik. 

Junakinja ove priče, gospođa Danijela Čaleta, već se više od 15 godina bavi nekretninama i vlasnica je agencije "Imperium nekretnine". Osim toga je i ‘adminka‘ FB stranice "Split Iznajmi Unajmi" koju je otvorila kako bi mogla pratiti trendove na tržištu, kaže da se nagledala svega. 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Najveći problem je što nitko ne kontrolira Facebook grupe. S obzirom na to da vodim stranicu, često dobivam poruke članova koji me upozoravaju na prevare. U 99 posto slučajeva iza tih profila stoje Srbi, a jednom kada ovdje ukradu novce, pobjegnu i praktički im ne možete ništa. Zato odmah izbacujem sve sumnjive članove, a posebno one koji žele nešto objaviti anonimno. 

Koja je svrha anonimnog objavljivanja ako nešto pokušavaš iznajmiti? Facebook je napravio ogroman problem samim time što je dopustio anonimno objavljivanje. Treba obratiti pozornost i na one koji ne ostavljaju kontakt u oglasu, ne razumijem u čemu je problem. Pa kako bi vas netko trebao kontaktirati? - govori Danijela. 

Kaže da nije mogla vjerovati kada je čula što se dogodilo gospodinu s početka naše priče i da mu je bez razmišljanja odlučila pomoći.

- Zaista sam bila šokirana. On je ostao bez ičega, doslovce je trebao završiti na ulici. Sramotno je što sve ljudi rade, a ovakve srpske grupe vrebaju već neko vrijeme i jako su organizirane. Zaista treba dobro paziti kad unajmljujete stan preko Facebooka. Građani su još uvijek nedovoljno osviješteni, a kada vas prevare, policija je uglavnom nemoćna - zaključuje Danijela. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 08:03