
Supetarska riva bila je na Uskrsni ponedjeljak u znaku pomalo zaboravljenih vonjih i guštih divljega zelja. Turistička zajednica Supetra je, naime, u suradnji sa supetarskim ugostiteljima organizirala po treću godinu uzastopce Uskršnji marendin.
U velikoj tavi pripremila se fritaja s divljim zeljem kojoj mnogi nisu mogli odoljeti. Čekalo se u redu da bi se došlo do tog slasnog zalogaja, a prilazili su domaći i strani gosti, slučajni prolaznici, ali i Supetrani. Bilo je i onih koji su se zanimali mogu li dobiti i - repete.
„U tavi je završilo 500 komada jaja, a od divljega zelja bilo je tu koromača, divljega luka, kostriča plus šparoga. Sve je brzo planulo, sve je pojedeno u nešto više od pola sata. Očito je kako autohtona domaća jela brzo pronalaze put do ljubitelja dobre spize“- kazao je Dino Šeparović koji je predvodio peteročlanu kuharsku ekipu iz konobe „Kala“.
S obzirom da je fritaja dosta brzo razgrabljena znači li to da je u Supetru dosta gostiju- upitali smo Martinu Rendić, direktoricu supetarske Turističke zajednice koja nam je odgovorila kako za Uskrsne blagdane u Supetru boravi više od 900 gostiju, idućih dana bit će ih još više, a bit će i još više zanimljivih događanja. Sve se to odvija, dodala je, u sklopu projekta „ Otključavanje okusa Brača“ i uz potporu Županije i TZ splitsko-dalmatinske.
Bilo je tu još i bruštulanih mendula, domaćih likera i pića te prošeka, a posjetitelje je zabavljala Naranča acoustic.
Nakon fritaje održana je još jedna gastronomska manifestacija, a to je smotra sirnica otoka Brača. Cilj te smotre je okupiti uzorke sirnica iz što više bračkih mjesta kako bi utvrdili koliko su očuvane gastronomske tradicije Bračana u pripremi tog omiljenog Uskrsnog kolača.
Priznanje za najbolju sirnicu otišlo je u Selca, središnje mjesto na istočnoj strani Brača, a njezin ponosni vlasnik je Natalio Bezmalinović.
„Već dvadeset godina sam pekar, a recept za sirnicu izvadio sami iz škafetina svoje mame, malo sam ga doradio, i ne bih ga nikome otkrio. To je moja mala slatka tajna s kojom se ponosim.“- zadovoljno je kazao Natalio Bezmalinović.
Komentari (0)
Komentiraj