StoryEditorOCM
Spiza plusrecept za vitkost

Voće za doručak može pomoći u mršavljenju, samo ga dobro odaberite. Evo što ubaciti u voćnu salatu, pripazite i na ovo!

Piše Spiza SD
6. lipnja 2023. - 07:05

Zimi nam to baš i ne pada napamet, jer nam puno više prijaju topli obroci, ali s dolaskom toplijih dana sve nam je primamljivija ideja o voću za doručak. Osobito ako bismo željeli skinuti koji kilogram. Ali oprez - neke su vrste voća poprilično kalorične, pa će vam zdjelica voćne salate donijeti jednako ili više kalorija od prosječnog komada peciva. Srećom, to se može izbjeći, a jednako se tako, mudrim odabirom sastojaka, mršavljenje itekako može pospješiti. 

Neko je voće, jednostavno, u toj zadaći učinkovitije od drugog. Kako savjetuju nutricionisti. ovo su vrste voća koje najviše pomažu u mršavljenju i ubrzavaju metabolizam: grejpfrut, jabuke, bobičasto voće poput malina, jagoda i kupina, koštuničavo voće poput breskvi i marelica, kivi, lubenica, naranča i avokado (da, i avokado je voće). 

Možda će vas zanimati što je s bananama, voćem kojeg se mnogi klone kad idu na dijetu. Nutricionisti poručuju da ih slobodno uključite u svoj zdravi doručak, jer unatoč tome što su kaloričnije od ostalog voća sadrže i nutrijente koji su vrlo korisni u održavanju zdrave težine.

Ono što je ključno je pripaziti na količine, stoga nemojte pretjerivati. Sve iznad 200 grama smatra se pretjeranim, stoga zdjelicu u kojoj ćete prirediti svoju voćnu salatu za doručak postavite na vagu i punite je sve dok količina voća ne dosegne spomenutu gramažu. 

Pronašli smo jedan recept koji odgovara navedenim smjernicama. Uživajte!

Voćna salata za doručak

Sastojci:

100 ml jogurta
4 jagode
2 marelice
1 mala jabuka
1 kivi
1 žlica chia sjemenki
pola banane
šaka borovnica

Priprema:

Zgnječite bananu. Iscijedite naranču i sok pomiješajte s bananom. Dodajte chia sjemenke i jogurt te sve dobro izmiješajte.

Narežite voće i ubacite ga u zdjelicu. Prelijte voće umakom od jogurta i sve dobro promiješajte. Pustite da odstoji 5 minuta i poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 21:57