StoryEditorOCM
Spiza plusnećete pokleknuti

Ubija želju za grickanjem između obroka: ponesite ovo za marendu, zdravo je, ukusno, gotovo za čas i nećete biti gladni

Piše T. S. M.
20. ožujka 2024. - 07:05

Događa li vam se da se tijekom jutra i ranog poslijepodneva ne možete oduprijeti napadajima gladi i željom za grickanjem, po svoj prilici negdje griješite s doručkom i marendom. O važnosti kvalitetnog doručka već smo vam više puta pisali, ali nije na odmet ponoviti da su u tu svrhu preporučljive cjelovite namirnice i proteini, a sad ćemo vam darti i prijedlog za marendu koja će vas lijepo zasititi i suzbiti vam želju za nezdravim zalogajima.

Držite se ovoga i neće vam niti pasti na pamet skoknuti do pekare ili posegnuti za čokoladicama, keksima i sličnim iskušenjima.

Sve što trebate napraviti bit će gotovo za koji tren, a ova marenda ne samo da je zdrava nego je i ukusna.

image
Shutterstock

Naš prijedlog je svježi sir, ali ne sam nego u dobrom društvu. Imate dvije opcije: prva je spariti ga s narezanim i bobičastim svježim voćem te ga malo pokapati medom i posuti orašastim plodovima, a druga varijanta pruža vam još više mogućnosti kombiniranja i ima prednost pred prvom u tome što ne sadrži šećer koji kod osjetljivijih može dovesti do opasnosti od napadaja gladi (vjerojatno neće ako ne stavite puno meda, no zašto riskirati).

image
Shutterstock

Dakle, u drugoj varijanti ove zdrave i ukusne marende svježi se sir kombinira s povrćem. Narežite mrkvu i papriku na štapiće ili se opredijelite za cherry rajčice, kako vam je draže, a siru, da bi bio ukusniji, dodajte malo sira, začinskog bilja i žličicu-dvije maslinovog ulja. Kombinacija sira i rajčice osobito je preporučljiva jer vam osigurava likopen, dok će vam mrkva i paprika, pored dobre doze vitamina A iC osigurati i vlakna.

Kako god ga kombinirali, svježi sir je dobar izvor proteina, koji jamče sitost i suzbijaju želju za grickanjem. Nije preporučljivo kombinirati ga s kruhom, tostom i krekerima ako želite izgubiti na kilaži, ali u protivnom samo naprijed, no pripazite da budu punozrnati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 22:04