StoryEditorOCM
Spiza plussuper zdrav spoj

Nekoć sirotinjska marenda, danas kombinacija koju nutricionisti dižu u nebesa: ovaj duo treba jesti čak i za doručak!

Piše Spiza SD
30. ožujka 2023. - 07:53

Nekoć davno, prije Nutella, Lino Lade i svih mogućih okusa marmeladica i džemova u kojima danas bezbrižno uživamo, dalmatinske mame i bake su djeci za marendu nudile ono što im je bilo pri ruci: domaći kruh s maslinovim uljem. Taman lipo za pokripit se. Za ovaj bi se ukusan spoj mašili i stariji, a ono što je nekoć bila sirotinjska marenda, danas je top kombinacija koju nutricionisti dižu u nebesa. Neki je čak spominju kao idealnu opciju za doručak jer je sjajan izvor energije, ali i nutrijenata bitnih za dobar početak dana.

Naravno, pri tome valja pripaziti da je riječ o kruhu od što zdravijih i što manje prerađenih žitarica, a i ulje bi trebalo biti što više kvalitete, a ako se malo potrudite oko izbora dobit ćete lagan obrok pun bitnih hranjivih tvari - kvalitetnih ugljikohidrata, nezasićenih masnih kiselina, vitamina iz skupine B (posebno B1, B2, B9 i B6), vitamina E, minerala poput željeza, magnezija, cinka i kalija te polifenola koji štite stanice od oksidacije i tako smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kruh s maslinovim uljem toliko je jednostavno pripremiti da je o tome pomalo smiješno uopće pričati, ali evo ipak, za svaki slučaj: narežite kruh i poslužite ga uz 2-3 žlice ulja i malo soli. Močite kruh u ulje i uživajte. Želite li još bolji okus, kruh prethodno lagano tostirajte, samo da zamiriše i dobije malo boje - mora ostati dovoljno mekan da ga možete močiti u ulje.

Ako nije riječ o doručku, toplo vam savjetujemo da ulju pridodate i malo nasjeckanog češnjaka, po želji i peršina, i još će vam bolje prijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 14:26