Lako ćete prepoznazi one koji su se na Badnjak i Božić malom previše "pustili od kraja" po pitanju ića i pića: danas pušu, stenju, drže se za trbuh i kad im spomenete hranu ponašaju se kao da ste im izrekli osobnu uvredu.
Takvima, a možda ste i sebe prepoznali u opisu, bi danas za ručak bilo najbolje pojesti nešto lagano, sa smirujućim djelovanjem na probavu i s dovoljno tekućine za prijeko potrebnu rehidraciju.
Vjerovali ili ne, jelo koje odgovara navedenim uvjetima može biti vrlo ukusno. Što kažete na jednu lijepu juhicu od povrća s kiselim kupusom u glavnoj ulozi?
Vjeruje se da takav obrok, zbog toga što sadrži probiotike, vlakna i tekućinu, obnavlja narušenu probavu i pomaže joj da se odvija na najbezbolniji i najzdraviji način dok ujedno organizmu osigurava sve što mu je potrebno za oporavak, od tekućine do vitamina i minerala.
Juha od kiselog kupusa
Sastojci:
300 g kiselog kupusa
2 krumpira
1 poriluk
1 luk
1 mrkva
1/8 korijena celera
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica slatke crvena paprika
1/2 žličice kima
malo suhog mesa po želji
sol
Priprema
Na maslinovom ulju (ako vam je probava jako osjetlkjiva, dodajte i malo vode) pirjajte luk dok ne pozlati, dodajte mu naribanu mrkvu i celer ja još kratko pirjajte i zatim ubacite poriluk narezan na kolutiće te kiseli kupus (ako koristite glavati, narežite ga na rezance) koji prethodno možete isprati ili ne.
Ako koristite suho meso poput slanine ili kobasica (nemojte koristiti previše začinjene), ubacite ga i sve začinite solju i crvenom paprikom. Dodajte vode koliko treba da bi svi sastojci bili pokriveni pa kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
Dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok se krumpir ne skuha. Svi sastojci trebaju biti mekani. Ako želite, juhu ožete malo zgusnuti: pomiješajte žlicu brašna s oko 100 ml vode, pa ih dodajte u juhu, promiješajte i pustite da prokuha minutu-dvije.