StoryEditorOCM
Spiza plusgotova za pola sata

Bakina ‘penicilin juha‘: nutricionistica oduševila receptom, jednostavan je i praktičan, a sadrži nostalgičan detalj

Piše T.S.M.
16. prosinca 2023. - 11:54

U sezoni prehlada, viroza i burnih dana poput ovog, dobro je pri ruci imati jednostavan recept za dobru domaću juhu punu vrijednih sastojaka koji čuvaju zdravlje i krijepe, a još ako pritom vraćaju u djetinjstvo, tim bolje. Jedan od takvih recepata hit je na društvenim mrežama od kad ga je podijelila blogerica i nutricionistica Blair Ward.

Blair ovu juhu naziva "penicilin juhom" svoje bake Talijanke, a u receptu navodi temeljac od pilećih kostiju, koji je dokazano pun cinka koji pomaže u slučaju prehlade, a može ublažiti simptome upale.

image
Shutterstock

Pored spomenutog sastojka, u ovu juhu ide puno povrća, ali i nostalgična sitna tjestenina koju smo svi u djetinjstvu obožavali. Za još bolju aromu jela brinu se dodaci poput pesta, svježe naribanog parmezana te soka od limuna koji u ovo jelo ne unosi samo vitamine nego još i balansira okuse.

Pratiteljima je sporno korištenje polugotovih dodataka poput bujona (sličan je našoj kocki za juhu, ali u drugom obliku) pa joj prigovaraju kako su ti sastojci "čisti otrov". Ona im je poručila da nabave organske, a mi bismo mogli dodati da su bake prije kojih 30-40 godina mahom kuhale uz raznorazne koncentrate i vegete, skračujući tako vrijeme pripreme i osiguravajući bogat okus. U to se vrijeme o štetnosti sastojaka poput MSG-a još nije dovoljno znalo.

image
Shutterstock

Mi vam preporučujemo da date šansu njenom receptu, a ako vas jako brinu sporni sastojci, zamijenite ih, kako je Blair poručila, zdravijima. Mi bismo, ovako odoka, rekli da je riječ o poprilično ukusnoj juhi i ne bismo imali ništa protiv da nam netko ponudi koji pjat... 

Bakina ‘penicilin juha‘

Sastojci:

1 l pilećeg temeljca 
1,2 l vode
1 žličica pilećeg bujona
5 velikih mrkvi
5 stabljika celera
1 luk srebrenac
5 češnja češnjaka
par grančica majčine dušice i ružmarina
po želji: 1 žličica kalabrijske čili paste
sitna tjestenina za juhu
narezana kuhana piletina
sok od 1 limuna
malo svježe naribanog parmezana
nasjeckani peršin
svježi mljeveni crni papar
pesto

Priprema:

U veliki lonac dodajte temeljac, svo povrće grubo narezano, čili pastu i začinsko bilje pa pustite da prokuha. Kad provrije, poklopite i smanjite vatru dok mrkva ne omekša (oko 20 minuta)

Dok to traje, skuhajte pastinu prema uputama na kutiji.

Pomoću šupljikave žlice izvadite mrkvu, luk, celer i češnjak, stavite ih u blender i dodajte 1 žličicu pilećeg bujona te oko 250-500 ml juhe i miksajte dok ne postane glatko.

Izvadite začinsko bilje iz lonca, vratite izmiksanu juhu, promiješajte pa dodajte piletinu i sok od limuna.

Podijelite u zdjelice, dodajte tjesteninu i na vrh stavite malo pesta i ribanog sira, pospite nasjeckanim peršinom i crnim paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:19