StoryEditorOCM
Savjetisvi je vole

Sve što vam treba za savršenu krumpir salatu: obratite pažnju na savjet o kuhanju, a dobro će vam doći i onaj o luku...

Piše Spiza SD
17. svibnja 2023. - 08:10

Krumpir salata je jedno od najjednostavnijih jela, ali napraviti stvarno dobru krumpir salatu znaju samo iskusni. Nevjerojatno je koliko stvari može poči po krivu u jelu koje zahtijeva tako malo sastojaka...

A osnovni su, dakako, krumpiri, koji moraju biti prave vrste i baš savršeno skuhani. Za razliku od drugog povrća koje kuhamo što kraće kako bi zadržalo sve vrijedne sastojke i lijepu svježu boju, pa se, kad god je to moguće s obzirom na sastav namirnice, koristimo metodom brzinskog ubacivanja u kipuću vodu, kod krumpira je važno da ga uvijek započnete kuhati u hladnoj vodi. Postupite li drugačije, riskirate prekuhani vanjski sloju i sirovu sredinu. Kako bi se što bolje i ravnomjernije skuhao, čim voda prokuha, smanjite vatru i napola poklopite teću. Kako bi imao što bolji okus, posolite vodu.

Nakon što ste ga skuhali, ohladili dovoljno da s njim možete baratati i ogulili, trebate ga savršeno izrezati - vrlo oštrim nožem kako, biste dobili ravnomjerne ploške - a potom slijedi dodavanje okusa. Možete se odlučiti za klasiku: sol, papar, maslinovo ulje i ocat, a možete iskušati i kremaste preljeve na bazi majoneze ili jogurta.

Okus krumpir salate jako lijeop mogu podignuti kiselkasti sastojci poput kapara ili kornišona, a upravo se na taj način začinjene salate lijepo slažu s ribom. Uz meso se obično poslužuju krumpir salate s dodatkom ljubičastog luka, rotkvica i rukole.

Ako želite svojoj krumpir salati dati poseban touch, posegnite za ukiseljenim ljubičastim lukom ili motarom, a nećete pogriješiti ni s kombinacijom koja uključuje češnjak, preljev od maslinovog ulja s nasjeckanim maslinama Kalamata i peršinom, feta sir i cherry rajčice. Uz takvu salatu ništa vam više ni ne treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 09:29