StoryEditorOCM
Savjetibez greške

Provjerite jesu li jaja još uvijek svježa, ovo su najbolje metode. Datum zna zavarati, oslonite se na oči, nos i - uši!

Piše Spiza SD
11. svibnja 2023. - 07:05

Mnogi se po pitanju svježine namirnica oslanjaju na datum na pakiranju, ali datumi trajanja su često proizvoljni i ne poklapaju se s rokovima valjanosti. Ovo osobito vrijedi za jaja koja se zbog pogrešnog skladištenja mogu pokvariti debelo prije isteka roka, ali isto tako mogu biti jestiva i tjednima nakon što taj rok prođe. Ako ste ih do sada bacali na temelju datuma na kutiji, moguće je da ste uzalud bacati savršeno jestivu hranu.

Ubuduće se oslonite na provjerene metode testiranja jestivosti jaja i na vlastita osjetila - oči, uši i nos će vam bez greške detektirati je li jaje sigurno za konzumaciju, samo trebate znati što točno tražite. Za početak, tražite napukline na ljusci jer o njima će ovisiti metoda detekcije.

image
Shutterstock

Najbolja metoda za nenapuknuta jaja je test plutanja: samo napunite zdjelu hladnom vodom i stavite jaja u nju. Ako potonu na dno i leže na boku, vrlo su svježa. Ako su stari nekoliko tjedana, ali su još dobra za jelo, potonut će, ali će se samo pridržavati dna zdjele. Ako isplivaju na površinu, više nisu dovoljno svježa za jelo.

Što se tiče jaja koja leže na boku, možete ih pržiti i koristiti u jelima, ali kada se radi o kuhanju "utvrdo", rezervirajte ga za jaja koja stoje uspravno - upravo će zrak koji ih sprječava da legnu na dno pomoći da im se ljuska nakon kuhanja lakše skine.

Ne da li vam se gnjaviti sa zdjelom vode, isprobajte metodu osvjetljavanja. Postavite svjetiljku tik do ljuske jajeta te obratite pažnju na ono što vidite da se ocrtava: potpuno svježe jaje ima malo zračnog prostora i slabo mu se ocrtava žumanjak jer je svijetle boje, malo starije jaje ima veći zračni prostor i žumanjak mu je jasnije uočljiv, dok pokvareno jaje ima puno zračnog prostora, a žumanjak mu je jako vidljiv ili je pomiješan s bjelanjkom.

image
Shutterstock

Da biste dobili ideju o tome koliko je jaje staro možete se poslužiti i sluhom: prinesite ga uhu i protrestite ga, ako čujete zvuk pljuskanja tekućine unutar jajeta, vjerojatno se pokvarilo, ali ako ne čujete ništa, trebalo bi biti pouzdano za jelo. 

Što se tiče jaja kojima je ljuska napukla, najbolje ih je razbiti na tanjur i promotriti žumanjak - trebao bi biti jarko žut ili narančast, a bjelanjak se ne smije puno razliti. Ako niste sigurni, pomirišite ga: svježa jaja uopće ne bi trebala mirisati. Jaje koje se raširi kada se razbije nije nužno loše, ali je samo starije. Ako se pokvarilo, osjetit ćete neugodan miris. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 13:00