StoryEditorOCM

Produljite vijek trajanja bananama, uskoro će početi truliti naočigled! Vrućina im je neprijatelj, ali ovo rješava sve

Piše Spiza SD
3. svibnja 2023. - 08:05

Čim počne toplije vrijeme za ljubitelje banana nastupaju muke: omiljeno voće im trune gotovo naočigled. A nije ih uputno pospremiti u hladnjak. I što da se radi? Najslasnije rješenje je ubaciti ih u kolač, smoothie ili domaći sladoled, ali neki (od nas) baš vole tu i tamo gricnuti bananu onako ravno iz kore... Srećom, postoje ljudi s viškom - banana, ljubavi prema njima i, očito, vremena - pa su pronašli načine za produljiti tom korisnom voću rok trajanja. Evo nekoliko ideja pa iskušajte koja vam najviše odgovara. Ne moramo ni napominjati da ih odmah po dolasku iz kupovine trebate izvaditi iz vrećice, zar ne?

Ponajprije, pripazite gdje ćete ih pohraniti i u kojem društvu: blizina pećnice, jabuka, rajčica i avokada ubrzat će sazrijevanje, a zatim i propadanje. Pripazite da ih ništa ne gnječi: nipošto ih nemojte staviti na dno zdjele s voćem, a nije ih dobro ni polegnuti bočno ako je riječ o većem grozdu. Ako ste u mogućnosti, objesite ih jer na taj će se način najmanje zgnječiti. Jedna od ideja za vješanje je uradi-sam vješalica koju ćete smjestiti na neku policu unutar kuhinjskog elementa ili ispod kuhinjskog pulta.

image

How to keep Bananas fresh longer.

/Shutterstock

Možda ste primijetili u trgovinama snopove banana kojima je peteljka omotana plastičnom folijom. U tom nam obliku najčešće stižu bio-banane. Bile vaše bio ili ne, postupite na isti način, jer tako ćete im produljiti vijek trajanja. Omatanje krajeva folijom usporava sazrijevanje i dulje ih drži svježima jer "lovi" etilen na mjestu na kojem se najviše emitira pa mu je ostatak banane manje izložen.

Ako ih uspijete nabaviti, pravi spas bit će vam kuglice za apsorpciju etilena. Pospremite ih u hermetički zatvorenu posudu s bananama i ne bojte se - puno će duže ostati čvrste i bez smeđih mrljica. Oni koji su isprobali ovaj trik spominju čak i rok od dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:29