Dok odmjeravate skupocjenu vezicu šparoge, možda vam napamet padne i to da ćete barem trećinu vezice za koju ne plaćate baš zanemariv iznost baciti u smeće. Ako vam je to razlog za odustati od kupovine, odmah ćemo vam promijeniti mišljenje, jer šparoge su tako zdrave i ukusne da je šteta u njima ne uživati što češće.
Ako je riječ o divljim šparogama, sjetite se sačuvati donje, tvrđe djelove za kuhanje temeljca kojim ćete podlijevati rižot ili u kojem ćete skuhati tjesteninu - ako ste se odlučili pripremati ih u rižotu ili s manistrom. Jednako možete postupiti i s pitomima, a pitome debeljuce pogodne su za još jedan način koji dopušta korištenje gotovo cijele mladice.
Iskoristite ih u slanoj piti i to cijele, osim onog baš najtvrđeg dijela pri samom dnu koji ćete odrezati i sačuvati za obogaćivanje povrtnih jela (nakon čega ga izvadite, osim ako je riječ o krem juhi koju ćete izblendati).
Kako vam žilavošću ne bi pokvarile uživanje u slasnoj piti, donji dio im ogulite gulilicom za povrće pa cijele stabljike prerežite uzdužno, ako je riječ o jako debelim stabljikama možete ih prerezati čak i na četvrtine. Alternativno, narežite ih na kolutiće debljine oko centimetar pa donje, nešto tvrđe djelove najprije isprjajte na maslacu, kao u receptu koji donosimo u nastavku.
Slani tart sa šaprogama
Sastojci:
350 ml milerama
200 g brašna (može i pirovo)
200 g sira
130 g maslaca
100 g poriluka
100 g mladog luka
4 jaja
1 vezica šparoga
sol, papar
Priprema:
Za pripremu tijesta pomiješajte 100 g hladnog maslaca s brašnom i prstohvatom soli u blenderu. Dodajte 1 jaje i žlicu hladne vode, pa pulsirajte dok se tijesto ne oblikuje u kuglu. Ako se to ne događa, dodajte još žlicu vode. Tijesto potom izvadite, zamotajte i spremite u hladnjak na pola sata.
Tijesto zatim razvaljajte i umetnite u okrugli kalup pa ga izbockajte vilicom. Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija 20-ak minuta.
U međuvremenu razmutite jajka za nadjev i odvojite 2 žlice premazivanje tijesta. Kad je skoro pečeno, premažite pa ga vratite u pećnicu na još tri minute. Izvadite i pustite da se ohladi.
Jajima dodajte mileram i dobro začinite smjesu.
Šparogama ogulite dno pa ih narežite na kolutove debljine otprilike 1 cm. Tvrđe komade propirjajte na preostalom maslacu zajedno s porilukom narezanim na komadiće dok povrće malo ne omekša. Dodajte nasjeckani mladi luk i kuhajte još dvije minute pa maknite s vatre i umiješajte sir.
Smjesu povrća rasporedite po tijestu, prelijte smjesom jaja i vrhnja, a zatim na vrh rasporedite narezane vrhove šparoga. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata, dok se nadjev malo ne stegne. Pustite da se ohladi prije rezanja.