StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Mnogi ovako pripremaju jaja i rade opasnu grešku. Nutricionisti sve objašnjavaju, a chef savjetuje kako tome doskočiti

Piše Spiza SD
27. travnja 2023. - 14:13

Što vam treba za ispržiti jaje? Jaje, naravno, a osim toga i tava, ulje i malo soli. Baš jednostavno, zar ne? Osim što nije. Premda ovaj način nije "pogrešan", u što smo se svi bezbroj puta uvjerili kad smo ih krenuli jesti uživajući u kremastom žumanjku i lagano hrskavom bjelanjku, određene metode mogu biti problematične.

Kako smo vam već pisali, jaja nije dobro pržiti na jakoj vatri, ovdje se podsjetite zbog čega, nego na umjerenoj, međutim na još bi jednu stvar trebalo pripaziti, a to je vrsta i količina ulja na kojoj ih pržite. I ne samo iz "kalorijskih" razloga.

Nutricionisti upozoravaju kako je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u puno masnoće i na jakoj vatri, a dijetetičarke Tara Tomaino i Rebecca Vasuta pojašnjavaju zbog čega je tako i pritom kritiziraju jedan od najslasnijih načina njihove pripreme: prženje na maslacu i masnoći od slanine.

image
Shutterstock

- Korištenje zasićenih masnoća u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdrave masnoće. Kokosovo ulje i mast od slanine također su loši - upozorava Tomaino te preporučuje prženje jaja na što manjoj količini masnoće.

Po Vasuti je pak jedino što je gore od prženja na zasićenim masnoćama priprema jaja na jakoj vatri.

- Kuhanjem na visokim temperaturama ulja oksidiraju, što može potaknuti upalu u tijelu, stoga biste trebali koristiti ulja koja oksidiraju samo na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako biste to spriječili - kaže dijetetičarka Vasuta te tako potvrđuje ono o čemu smo nedavno pisali, da je maslinovo ulje najbolje ulje za prženje.

Što bi na ovo rekli chefovi? Pa, većina ih vjerojatno ne bi bila oduševljena, jer često spominju da se u masnoći krije okus, no neki od njih ipak uvažavaju savjete poput ovih. jedan od njih je Justin Chapple koji je podijelio savjet za prženje jaja na malo ulja, a njegov recept uključuje i  - vodu.

image
Shutterstock

- Započinjete dodavanjem male količine ulja u tavu i razbijanjem jaja, kao i inače. Zatim, nakon otprilike 30 sekundi, dodajte vruću vodu u tavu i podlijevajte jaja dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci su još uvijek tekući. Na taj se način dobiju nježna, mekana pečena jaja bez pretjeranih rubova na vidiku. Najbolji dio? Gotova su za manje od pet minuta - poručio je Chapple pojašnjavajući kako se uz ovu tehniku ujedno eliminira opasnost od gumastih bjelanjaka i nedovoljno pečenih žumanjaka, jer para iz vode pomaže da se jaja ravnomjerno skuhaju.

-  Zapamtite samo da je ključno da vatru održavati na srednjoj jačini, koja je dovoljno vruća da se bjelanjci stvrdnu, ali ne toliko da zagorite jaja ili prebrzo isparite vodu - poručio je.

Vrijedi iskušati...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:34