StoryEditorOCM
SavjetiVAŽNA RAZLIKA

Koliko je juha iz vrećice dobra alternativa bakinoj? Istraživanja pokazala koji efekt ovo jelo ima na organizam

Piše SPIZA SD
20. ožujka 2023. - 12:16

Svi mi "tu i tamo", u žurbi posegnemo za juhom iz vrećice. Ukusna je gotovo kao mamina ili bakina, ali za njenu je pripremu, umjesto jednog do dva sata, potrebno samo sedam minuta. Zbog činjenice da je priprema ovog jela u domaćoj varijanti znatno složenija i dugotrajnija, postavlja se pitanje: koliko su juhe iz vrećice uopće zdrave?

Istraživanja su pokazala da sastav ovih prehrambenih proizvoda - nije dobar za zdravlje. Osim što u njima ima previše soli i ugljikohidrata, veliki problem predstavljaju i transmasnoće, hidrogenizirane biljne masti, kao i pojačivači okusa. Uz to, dokazano je i da osobe koje konzumiraju dvije umjetne juhe tjedno (ili više) imaju veći rizik od metaboličkog sindroma, odnosno sindroma X, koji se manifestira kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak. Tome je najveći uzrok visoki udio transmasnoća, dok visoka koncentracija šećera i soli oštećuje stanice i uzrokuje upalne procese u organizmu.

Ipak, ako je njihovo korištenje umjereno, umjetne juhe mogu biti veoma korisne svima koji se bore s prehladom, povišenom tjelesnom temperaturom, upalama grla, proljevom i povraćanjem. U tim slučajevima ove juhe su odličan izvor tekućine kojom se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Nastojite ipak što češće juhu skuhati sami, tada ograničenja s ovim jelom nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 12:54