StoryEditorOCM
Savjetine dajte se varati

Je li vaše maslinovo ulje ‘lažnjak‘ ili prava stvar? Provjeriti je jednostavno, ako se ovo dogodi prestanite ga kupovati

Piše Spiza SD
12. travnja 2023. - 15:57

Kvalitetno maslinovo ulje je "likarija" i neizostavan sastojak brojnih dalmatinskih specijaliteta stoga je prava šteta ne koristiti ga što češće. No kad nam na raspolaganju nije domaće ili bar ono nabavljeno od proizvođača kojeg poznajemo, primorani smo ga kupovati u trgovinama. Na vlastiti rizik. Tržište maslinovih ulja nije imuno na lažnjake, a pogled na etiketu nije uvijek pouzdan za razlučivanje je li u boci koju plaćamo "po zlato" zaista "tekuće zlato" ili neka manje kvalitetna mješavina. Međutim, postoji jako jednostavan trik koji će vam brzo i jednostavno razotkriti istinu: je li vaše ulje prava stvar ili su vam nešto "uvalili".

Maslinovo ulje ima karakterističan "običaj" skrutnuti se na niskoj temperaturi i baš ga to lako razlikuje od ulja dobivenih od drugih vrsta. Ulijte malo ulja na tanjurić i pospremite ga u hladnjak na par sati. Ako se ništa ne dogodi, u ulju su primjese koje mu narušavaju kvalitetu i nemojte više kupovati proizvod tog brenda.

Ako se skrutne, izvadite ga iz hladnjaka, ostavite pola sata na sobnoj temperaturi, dodajte mu malo soli i sjeckanog češnjaka pa guštajte mažući ga s tanjura komadom kruha znajući da upravo guštate u kvalitetnom maslinovom ulju.

  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 01:45