StoryEditorOCM
Receptiokus tradicije

Znate li što su to ‘poderane gaće‘? Kladimo se da vam je asocijacija pogrešna, ali imamo recept koji ćete obožavati!

Piše Spiza SD
18. ožujka 2023. - 08:40

Jeste li ikad čuli za starinsko jelo pomalo zafrkantskog naziva "poderane gaće"? Ne znamo što ste pomislili na prvu, no ako vam je napamet pao grah, na pogrešnom ste tragu. Poderane gaće naziv duguju obliku, koji donekle podsjeća na starinske gaće i to, dakako, poderane.

Zapravo je riječ o poslastici osobito popularnoj u Slavoniji, koja donekle podsjeća na spoj u Dalmaciji puno popularnijih kroštula i uštipaka. No imaju i određene sličnosti s krafnama - sadrže kvasac, dižu se dva puta, prže se... Sad smo vas, lažete, izgubili s objašnjenima?

Znamo da riječi ne mogu dovoljno dobro dočarati o kakvom se specijalitetu radi pa vam nudimo recept - sigurni smo da ćete ga zavoljeti.

Poderane gaće

Sastojci:

500 g brašna
1 kocka svježeg kvasca
1 žličica šećera
200 ml mlijeka
100 ml vode
2 žličice soli
mast za prženje

Priprema:

U mlako mlijeko nadrobite kvasac, dodajte mu šećer i pustite da naraste. Zatim ga pomiješajte s brašnom, solju i toplom vodom i zamijesite tijesto pa ga ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. 

Nakon što se lijepo diglo, tijesto razvaljajte otprilike 1,5 centimetar debelo i nožem režite kvadrataste oblike s prorezom u sredini. Pokrijte ih i pustite da se dižu oko pola sata. 

Zagrijte svinjsku mast i pržite poderane gaće s obje strane dok ne uhvate lijepu boju. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru pa ih poslužite uz kajmak, vrhnje ili drugi namaz po želji, a možete ih poslužiti i uz džem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 08:42