
Želite li nešto malo drugačije, a opet prikladno, za uskršnji doručak, predlažemo vam jaja à la Florentine, očaravajuće za koje je na jedan način zaslužna Caterina de Medici, o kojoj povijest bilježi niz fascinantnih priča, dobar dio kojih nije za osjetljive uši. Kako bilo, rođena Firentinka s nježnih se četrnaest godina udala za prestolonasljednika Francusku i sa na francuski dvor donijela - navodno - do tada neviđenu vještinu trovanja protivnika, ali i - sjeme špinata, prema pričama dotad nepoznato francuskom dvoru. Navodno je toliko voljela to povrće puno željeza da je inzistirala joj se stavlja baš u svako jelo i ta je njena navika zaslužna za naziv à la Florentine, odnosno "na firentinski način" koji se u francuskoj gastronomiji koristi za jela sa špinatom.
Eto, dobili ste malu priču punu pikanterija o kontroverznoj francuskoj kraljici, a sada slijedi i recept, s bloga O slanom i slatkom iza kojeg stoji zaljubljenica u putovanja i kužinavanje, Sandra Rončević, koja nas je i podsjetila na ovu pikantnu priču čiji je rezultat, na neki način, i ovo pikantno jelo.
Jaja à la Florentine
Sastojci (za 2 – 4 osobe):
Za podlogu od krumpira:
600 g krumpira (2 velika krumpira)
50 g ribanog parmezana (ili grana padano)
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog papra
3 žlice maslinova ulja
Za nadjev od špinata:
400 g blanširanog, sjeckanog špinata
2-3 komada mladog luka
2 režnja češnjaka
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog papra
na vrh noža muškatnog oraščića
50 g ribanog parmezana (ili grana padano)
I za kraj:
90 g pršuta (8 tankih šnita)
4 jaja
po želji malo ribanog parmezana (ili grana padano)
Priprema:
Operite i ogulite krumpire pa ih narežite na tanke ploške (najbolje na mandolinu). Stavite ih u dublju zdjelu pa začinite solju, paprom, ribanim sirom i maslinovim uljem. Sve dobro rukama izmiješajte.
Maslinovim uljem premažite srednje veliku posudu za pečenje (moja je veličine 18×26 cm) pa u nju složite ploške krumpira (tako da ploške naslažete i po rubovima posude). Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C (ventilacija) i pecite oko 25-30 minuta, odnosno dok krumpir ne dobije lijepu zlatnu boju.