
Uvijek je dobra ideja napraviti polpete, samo treba obratiti pažnju na to od čega ih i kako radimo. Samo je po sebi jasno da ne činimo dobru stvar jedemo li svakog dana mesne polpete pržene u dubokom ulju, no ako si tu i tamo priuštimo one napravljene od nešto zdravijih sastojaka, osobito ako ih ne pržimo nego pečemo, to je sasvim druga stvar.
U posljednje vrijeme sve su popularniji recepti za polpetice od raznoraznog povrća, a ovog smo se ljeta posebno nauživali onih od tikvica i to u različitim kombinacijama. Vrijeme je za još jednu varijantu, a ova se od svih drugih razlikuje po tome što tikvice spaja s batatom.
To je dobro iz više razloga - batat je jako zdrav, pomalo je slatkast pa izvrsno nadopunjava okus tikvica i brzo je skuhan, što skraćuje vrijeme pripreme. Ako niste ljubitelj batata, zamijenite ga krumpirom, no jednu stvar nipošto nemojte "protjerati" iz recepta: mladi luk, jer polpeticama će dati neodoljivu aromu. Primijetit ćete da se u receptu koristi i brašno i to pirovo, no ne ubacuje se u smjesu za polpete već se koristi prije prženja i to na osobit način...
Polpete od batata i tikvica
Sastojci:
500 g krumpira
300 g tikvica
2 jaja
1 mladi luk
1/2 vezice peršina
suho začinsko bilje po želji
sol
malo pirovog brašna
ulje za prženje
Priprema:
Naribajte tikvice, posolite ih i pustite da odstoje. Zatim ih dobro ocijedite, najbolje uz pomoć kuhinjske krpe pa ih prebacite u posudu u kojoj ćete zamiješati smjesu za polpete.
Dok čekate da tikvice puste vodu, skuhajte batat (u kori). Ogulite ga i grubo usitnite vilicom.
Nasjeckani mladi luk i peršin, razmućena jaja, batat, sol, papar i začine dodajte tikvicama. Dobro promiješajte. Od smjese napravite polpete pa ih uvaljajte u brašno i pustite da malo odstoje kako bi upile brašno u koje su uvaljane. Zatim ih uvaljajte još jednom i bit ćete sigurni da vam se neće raspadati pri prženju uvaljaju u speltino brašno i ostave na drvenoj dasci da upije brašno, pa ponovo uvaljaju u brašno.
Pržite ih u vrelom ulju ili ih ispecite na masnom papiru.