
Tko kaže da kolači moraju debljati? Ovaj "zdravi" cheesecake izvrsna je opcija za sve ljubitelje slatkog, koji se pripremaju za ljeto. Priprema je kratka i jednostavna, a rezultat je - za prste polizati!
Zdravi cheesecake
Sastojci:
Podloga:
120 grama zobenih keksa
dvije žlice sitnih zobenih pahuljica
50 grama maslaca
Krema:
500 grama svježeg sira
jedan čvrsti jogurt
tri jaja
tri žlice meda
tri žlice limunovog soka
Preljev:
dvije žlice limunovog soka
dvije šalice (200 g) borovnica
eritrit ili neki drugi zaslađivač po potrebi
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijusovih stupnjeva. Dno manjeg kalupa za torte prekrijte papirom za pečenje. Kekse usitnite u mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem. Smjesu istresite na dno pripremljenog kalupa i pritisnite je te poravnajte.
Sir smiksajte dok ne postane glatka masa i dodajte mu jogurt, jedno cijelo jaje, dva žumanjka, med i limunov sok. Miksajte dok smjesa ne postane glatka. U drugoj posudi istucite 2 bjelanjka u snijeg pa ih pažljivo dodajte u smjesu sira.
Dobivenu smjesu prelijte u kalup za pečenje preko podloge od keksa i pecite 30 minuta. Nakon toga kolač prekrijte aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 160 stupnjeva. Pecite još jedan sat, dok se kolač ne stvrdne u sredini.
Isključite pećnicu i ostavite da se kolač unutra hladi još 30 minuta, sa lagano odškrinutim vratima. Kad se kolač ohladi, stavite ga u hladnjak da dodatno očvrsne. Nožem odvojite kolač od stijenki kalupa te ga izvadite.
Šalicu borovnica i žlicu meda kuhajte na srednjoj toplini otprilike osam minuta. Dok je smjesa još vruća, procijedite borovnice i ostavite sok.
Pomiješajte borovnice i sok od limuna pa ih dodajte u sok od borovnica. Neposredno prije posluživanja, prelijte kolač. Umjesto borovnica možete koristiti bilo koje voće, po želji.