StoryEditorOCM
ReceptiIDEALNA ALTERNATIVA

Tko kaže da kolači moraju debljati? Napravite li zdravi cheesecake, moći ćete pojesti i krišku ‘viška‘

Piše SPIZA SD
23. ožujka 2023. - 17:00

Tko kaže da kolači moraju debljati? Ovaj "zdravi" cheesecake izvrsna je opcija za sve ljubitelje slatkog, koji se pripremaju za ljeto. Priprema je kratka i jednostavna, a rezultat je - za prste polizati!

Zdravi cheesecake

Sastojci:

Podloga:

120 grama zobenih keksa 
dvije žlice sitnih zobenih pahuljica 
50 grama maslaca

Krema:
500 grama svježeg sira
jedan čvrsti jogurt
tri jaja
tri žlice meda
tri žlice limunovog soka

Preljev:
dvije žlice limunovog soka
dvije šalice (200 g) borovnica
eritrit ili neki drugi zaslađivač po potrebi 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijusovih stupnjeva. Dno manjeg kalupa za torte prekrijte papirom za pečenje. Kekse usitnite u mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem. Smjesu istresite na dno pripremljenog kalupa i pritisnite je te poravnajte.

Sir smiksajte dok ne postane glatka masa i dodajte mu jogurt, jedno cijelo jaje, dva žumanjka, med i limunov sok. Miksajte dok smjesa ne postane glatka. U drugoj posudi istucite 2 bjelanjka u snijeg pa ih pažljivo dodajte u smjesu sira.

Dobivenu smjesu prelijte u kalup za pečenje preko podloge od keksa i pecite 30 minuta. Nakon toga kolač prekrijte aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 160 stupnjeva. Pecite još jedan sat, dok se kolač ne stvrdne u sredini.  

Isključite pećnicu i ostavite da se kolač unutra hladi još 30 minuta, sa lagano odškrinutim vratima. Kad se kolač ohladi, stavite ga u hladnjak da dodatno očvrsne. Nožem odvojite kolač od stijenki kalupa te ga izvadite.

Šalicu borovnica i žlicu meda kuhajte na srednjoj toplini otprilike osam minuta. Dok je smjesa još vruća, procijedite borovnice i ostavite sok.  

Pomiješajte borovnice i sok od limuna pa ih dodajte u sok od borovnica. Neposredno prije posluživanja, prelijte kolač. Umjesto borovnica možete koristiti bilo koje voće, po želji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 17:04