StoryEditorOCM
Receptijednostavno

Srdele u dobrom društvu: oduševio nas je ovaj korčulanski recept, pravi je trenutak za isprobati ga, a evo i zašto

Piše Spiza SD
29. svibnja 2023. - 11:33

Opet je vruće, sunce prži kao da smo na kraju lipnja, a ne srpnja i to za mnoge znači promjenu raspoloženja po pitanju izbora hrane. Pozdravljamo se s teškim točevima i kripnom spizom, više nam prijaju lagana jela. Naravno, mogli bismo se okrenuti salatama i juhicama, ali bonkulovići u nama i dalje traže nešto zanimljivo i ukusno...

Mi smo upravo naišli na jednu ideju koja sve skupa objedinjuje, čak pruža priliku da se u velikom stilu optostimo s fažolom, kojeg smo s guštom jeli cijele zime. Donosimo vam recept suradnika Dobre hrane Zorana Šimunića Šime za srdele s blitvom na fažol. Jednostavno, povoljno i ukusno. A postoji još jedan razlog zašto nam se sviđa: srdela je u svibnju najbolja...

Recept koji vam donosimo podrazumijeva pečenje srdela na gradelama, a ako vam to nije izvedivo, podsjetite se kako ih vrlo jednostavno možete ispeći u pećnici, ideja ove Splićanke nas je oduševila, nema tu ni prskanja ni dima.

Srdele s blitvom na fažol

Sastojci

500 g srdela
500 g blitve
250 g fažola
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
svježe mljeveni papar
2-3 prstohvata krupne soli

Priprema:

Ako ste kupili domaći suhi fažol (grah), stavite ga močiti preko noći. Isperite ga i stavite ga kuhati u dobro posoljenu vodu, a kad omekša, procijedite ga.

U međuvremenu, blitvu operite i stavite kuhati u malo vode te povežite s fažolom.

Začinite maslinovim uljem, soli i svježe mljevenim paprom.

Ugrijte gradele i ispecite srdele, te poslužite po korčulanski - srdele i blitva s fažolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:27